Northrop Grumman ще предава електричество от космоса към Земята

Northrop Grumman ще предава електричество от космоса към Земята Снимка: AFRL

Northrop Grumman обяви, че успешно е тествала ключов компонент от своята бъдеща система за предаване на слънчева енергия от орбита към земни приемници

Енергийният лъч е бил предаден с възможност за незабавна промяна на посоката с помощта на фазирана антенна решетка. Този опит проправи пътя за създаването на прототип на орбитална слънчева електроцентрала, която ще полети в космоса през 2025 г.


По отношение на технологиите имаме голямо доверие в нашия проект и сме доказали, че работи“, каза Тара Терет, директор на програмата за допълнителни слънчеви демонстрации и изследвания на Northrop Grumman (SSPIDR), пред SpaceNews. 

„Сега всичко, което остава, е да изградим, тестваме и интегрираме останалата част от оборудването за кратко време.“

Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ подписа съответен договор с Northrop Grumman през 2018 г. Цената му беше $100 млн. Компанията обеща да разработи демонстратор на компонентите на прототип на космическа слънчева енергийна система. Орбиталното тестване на демонстратора е планирано за 2025 г. като част от по-широката програма Arachne. Както е планирано от военните, прехвърлянето на слънчева енергия от орбита може да осигури захранване на отдалечени бази и бързо да реши проблемите с електроснабдяването на райони с природни бедствия.

Преди година Northrop Grumman демонстрира  панел, който може да преобразува слънчевата енергия в електричество и електричеството в радиочестотен лъч за безжично предаване на енергия на големи разстояния. Панелите от такива плочи трябва да се поставят на сателитите като обикновените слънчеви панели - те не изискват нищо специално за разполагане и поддръжка, нито имат нужда от механизъм за прецизно насочване към наземни приемници. Точното насочване се осъществява чрез настройка на антенната решетка изключително от електрониката.

„Това беше много вълнуваща демонстрация, която ни позволи да покажем кулминацията на различните технологични етапи, които разработваме от самото начало на този проект“, каза един от участниците в експеримента. След това компанията ще започне да сглобява демонстрационна платформа върху сателитно шаси по собствен дизайн, за да проведе тестове на технологията в космоса.

Други компании и лаборатории в САЩ също се занимават с пренос на слънчева енергия от орбита към наземни приемници: в Русия се създават проекти, а в Китай се подготвят експерименти. Обединеното кралство похарчи солидна сума преди година за проучване на осъществимостта на такъв проект. 

Земята се нуждае от чиста и безкрайна енергия. Остава само да се създаде мост, по който ще тече от космоса към Земята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: