Швейцария: Краят на привилегията „неутралитет”

Швейцария: Краят на привилегията „неутралитет” Снимка: swissinfo.ch

Дълги години богатата алпийска държава увеличаваше дискретно своя просперитет, зад щита на неутралитета.

Неутрална Швейцария продължи да търгува с Южна Африка  дори след като през 1986 г. САЩ, Япония и Европейската общност се опитаха да поставят режима на апартейд на колене с икономически санкции, припомня swissinfo.ch.  

През 2007 г. ООН и САЩ наложиха оръжейно ембарго и икономически санкции на режима в Иран, заради ядрената му програма – а неутрална Швейцария разшири търговията си с Ислямската република. И докато „подкрепяше” каузите на демокрацията и законността в глобалния Юг, неутрална Швейцария навлезе мащабно в добива на суровини в тези страни и прие в сигурните си банки неправомерно спечелените пари на техните диктатори

С добрите услуги, хуманитарната традиция, неутралитета и международното политическо средище Женева, Швейцария успя да се представи като неуморен радетел за мир в света. Вторият план на тази ведра картина обаче, бяха дискретно прокарваните собствени интереси

Разбирането на Швейцария за неутралитет е „ние правим бизнес с всички и игнорираме всички санкции“ и това се превърна в е един от факторите, които тласнаха страната към глобално господство в търговията със стоки, финансовите услуги и данъчната политика, казват от коалицията на швейцарските неправителствени организации Alliance Sud.

1 The business hubs of Switzerland Global Enterprise. (Source: Switzerland Global Enterprise: https://www.s-ge.com/en/swiss-business-hubs (last accessed 11 March 2019))
Швейцарски бизнес центрове и търговски точки по света, карта - s-ge.com

Това мнение споделят и политически партии. Според центристите, в миналото Швейцария се е възползвала добре от своя неутралитет, но сега „привилегиите намаляват“. Под международен натиск Швейцария прочисти финансовата си индустрия, почти се отърва от банковата тайна и вече е регистрирана в системата за автоматичен обмен на данъчна информация.

Въпреки това отношениета с ЕС не са „мед и масло”. „Швейцария дълго време печелеше пари на европейския пазар, без да изпълнява задълженията, които този пазар изисква, но тези дни свършиха“, констатират центристите и посочват, че дори ниският корпоративен данък в страната сега е застрашен, заради настояването на ОИСР за минимум 15% данъчно облагане на корпоративните печалби. „ЕС не иска да прави изключения за Швейцария“, смятат и от Зелената партия, оценявайки, че проблемните отношения с блока са основна пречка пред бъдещия просперитет на Швейцария.

В отговор на Brexit, ЕС затегна контрола върху трансграничното банкиране, но това със сигурност ще удари и швейцарските банки, които управляват парите на многонационална кохорта богаташи. Тази реална перспектива накара неутрална Шнейцария тихо да лобира в Брюксел за по-меки финансови реформи.

Швейцария се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, но позовавайки се на своя неутралитет и национално законодателство, отказва реекспорт на швейцарски оръжия и боеприпаси към Киев. От авторитетния мозъчен тръст Avenir Suisse обаче смятат, че Швейцария „вече не може да лети под радара и да сключва сделки с всички”, така че трябва да вземе страна„повече от преди и определено повече, отколкото бихме искали“.

Swiss P Ammunition - .308 Winchester - 167 Grain Styx Action Hollow Point -  20 Rounds - Brass Case
Снимка - miwallcorp.com

Същевременно, правителството трябва да се справи със спада на националния просперитет, защото санкциите, „правилната страна на историята”, загубените търговски отношения – всичко си има цена. И ако държи на най-важните си търговски партньори, Швейцария трябва да влезе в крак с ЕС и САЩ.

От департамента за просперитет и устойчивост на външното министерство на Швейцария смятат, че при правилни рамкови условия, стабилна финансова система и възможно най-добра международна позиция, санкциите не заплашват националния просперитет. Въпреки пандемията, общата енергийна криза и инфлация, Швейцария остава изненадващо стабилна икономически и политически – и това е новият ѝ коз пред света, който ще запази просперитета ѝ – стабилност като надежден партньор в демократичната общност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: