Най-богатият швейцарски предприемач стои извън светлините на прожекторите

Най-богатият швейцарски предприемач стои извън светлините на прожекторите Снимка: cnbc.com

Гийом Пузаз е основател на стартъпа Checkout.com, с лично състояние от $ 23 милиарда – но много малко хора извън финтех-общността са чували името му.

През януари 2022 г. компанията набра $ 1 милиард капитал от инвеститори като Franklin Resources и Tiger Global Management, с което оценката на стартъпа достигна $ 40 милиарда – повече от швейцарските гиганти в сектора Logitech, Swisscom и SwissLife. Гийом Пузаз контролира две трети от капитала, пише swissinfo.ch.

Днес Checkout.com има 1700 служители в 19 офиса на всички континенти. Обработва фактури за милиарди в повече от 150 различни валути и обслужва Netflix, Pizza Hut, Adidas, Sony, водещи финтех компании като шведската Klarna и британската Revolut, както и платформите за търговия с криптовалута Coinbase (САЩ) и Crypto.com (Сингапур). 

Под надзора на Пузаз, Checkout.com прави един от най-силните си ходове, създавайки платформа, която изпълнява три нива на операции в една стъпка. В резултат на това нейните услуги са по-бързи, по-надеждни и носят по-висок марж.

Елегантен, с ослепителна усмивка и атлетично телосложение, 41-годишният Гийом Пузаз изглежда като рок звезда и най-честата му обществена поява е да лети между Лондон и Дубай. През 2009 г. основава в Сингапур компанията Opus Payments за бизннес-плащания в Хонконг. Фирмата прави удара си през 2011 г. след споразумение с Dealextreme, китайски сайт с огромни онлайн продажби. 

През 2012 г. Opus Payments е ребрандирана като Checkout.com и се регистрира в Обединеното кралство. Друг пробив е членството на компанията във Visa и Mastercard от 2013 г. След това Checkout.com пристъпва към поредно успешно партньорство с китайските платежни гиганти Alipay и WeChat. 

Според финансов експерт, работил с него, успехът на Гийом Пузаз се дължи преди всичко на неговите задълбочени познания за пазара и механизмите за набиране на средства, както и на нетипичния му профил. Казват, че неговата бизнес-проницателност може да се сравни само с дискретния му живот. Той избягва социалните мрежи и обществените изяви. Описват го като ранобуден работохолик и запален спортист.  Гийом Пузаз е баща на три деца и редовно работи по 80 часа седмично, жертвайки неделните си дни, което лекарят му не препоръчва.

Пузаз израства в Женева и учи в Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL), после във Факултета по бизнес и икономика на университета в Лозана, но през 2000 г. прекъсва, без да получи диплома. Сърфист по душа, бъдещият милиардер отлетял за Лос Анджелис, където получава работа във финансова компания, чиито офиси са близо до плажа. 

Това е началото на кариерата му в разплащателната индустрия. Когато стартира Checkout.com, Пузаз вече има ясна визия за успеха ѝ. През 2014 г. се премества със семейството си в Дубай, за да завладее междуконтиненталния пазар и пет години по-късно мести фирмата в Лондон, където регулаторите са по-благосклонни към финтех-компаниите.

Успоредно с работата си в Checkout.com, Пузас създава семейна фирма за управление на богатството в Швейцария, която инвестира в млади финтех компании. Последният успех на неговия бизнес-нюх е подкрепата за цюрихския стартъп Yokoy, основан през 2019 г. и специализиран в управлението на корпоративни разходи. Благодарение на силния си растеж, Yokoy спечели титлата „Стартъп на 2022”, присъждана от Top 100 Swiss Start-up, инициатива на швейцарската програма Venturelab за подпомагане на стартиращ бизнес .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: