Може ли Илон Мъск да използва Twitter в разработването на мозъчни импланти?

Може ли Илон Мъск да използва Twitter в разработването на мозъчни импланти? Снимка: thedailybeast.com

Освен че ще свърже света в интернет-мрежа и ще колонизира Марс, милиардерът вярва, че един ден ще съчетае човешкия мозък с изкуствения интелект.

За тази цел през 2016 г. Мъск стартира Neuralink – компания, която произвежда невронни интерфейси (чипове) за имплантиране в мозъка, припомня swissinfo.ch. Засега устройствата са в ранен етап на разработка и експерименти с тях са правени само върху маймуни и прасета – някои от тях с фатални последици за животните. 

Само преди дни обаче, на кампания за набиране на персонал Мъск даде да се разбере, че актуализира плановете си с мозъчните импланти в тази област и дори заяви, че когато бъдат „готови”, ще постави чип и на себе си.

Но с достъпа до чувствителните данни на 330 милиона активни потребители на Twitter, Neuralink може да разработи инвазивни невротехнологии, (импланти), способни да четат и манипулират мозъците на хората, т.е., да влияят на тяхното поведение, спомени, мисли и чувства, опасява се Марчело Йенка, специалист по етика на невротехнологиите в Колежа по хуманитарни науки при Федералния технологичен институт в Лозана.

Преди всичко, Йенка смята, че Илон Мъск е „морално негоден“ да бъде главен изпълнителен директор на Neuralink и същевременно да ръководи Twitter. Тази собственост на невротехнологична компания и социална медийна платформа притеснява учения, тъй като дава на Мъск достъп до мислите и настроенията на стотици милиони потребители. 

Който и да се занимава с невротехнологии, трябва да действа изключително морално – а според Йенка, случаят с Илон Мъск не е такъв: „Говорим за доста ексцентричен индивид, който се държи като главен трол в мрежата и използва Twitter не само за да промотира своите компании, но се опитва и да влияе върху политическия избор на потребителите”. (С пост в социалната платформа Мъск призова американците да гласуват за републиканците на междинните избори, бел. ред).

Elon Musk Plans Brain Chip for Blasting Music, Killing Headphones
Илюстряция - loudwire.com

Марчело Йенка посочва и поредицата действия на Мъск в придобиването на  Twitter, които предизвикват дълбоки съмнения в етичните му принципи и показват, че милиардерът би манипулирал общественото мнение. Това за учения е морален проблем номер едно пред невротехнологиите и обяснява защо. 

Постовете в Twitter разкриват много за авторите им – политически и религиозни убеждения, мисли, емоции, настроения. Чрез т.нар. „Обработка на естествения език за анализ на настроението”, изкуственият интелект може да извлече от публикациите надеждна психологическа информация – напр. дали някой е по-скоро позитивен или е отрицател, дали поема рискове, или е предпазлив, какво харесва и какво - не. 

Това дава възможност такъв индивид да бъде бомбардиран с целенасочена реклама или информация, която може да е вярна, но може и да не е, посочва Йенка. И макар че за невротехнологиите не е лесно да извлекат такава чувствителна информация, ако когнитивните дани на милионите потребители на Twitter се комбинират с психологическия им анализ, би могло да се стигне до масови манипулации, с опасни последици за неприкосновеността на личния живот. 

Мъск вече обяви, че две от приложенията на Neuralink ще имат за цел да възстановят зрението, дори за хора, родени слепи, а друго ще се фокусира върху моторния кортекс, възстановявайки „функционалността на цялото тяло“ за хора с прекъснат гръбначен мозък. 

Но според Йенка, се разработват и „устройства, които записват вътречерепната активност, с цел оптимизиране на умствените процеси, концентрацията и паметта”Ученият посочва, че устройства за наблюдение на съня, вниманието и тревожността в мозъка, вече са на пазара

Според Марчело Йенка, една държава с ограничения си брой потребители, не би успяла да притисне Мъск да въведе и спазва етични стандарти. Но ЕС, с неговите над 400 милиона жители, или САЩ, с населението си от 332 милиона души, биха били по-убедителни, тъй като Мъск едва ли би рискувал да загуби толкова голям брой потребители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: