Бизнесът, изкуственият интелект и бизнес-етиката

Бизнесът, изкуственият интелект и бизнес-етиката Снимка: technologyreview.com

Според Евростат, през 2021 г. 8% от компаниите в ЕС са използвали технологии с изкуствен интелект (ИИ)

Най-много компании, прибегнали до ИИ, има в Дания, най-малко – в Румъния и Сърбия. Повечето фирми използват ИИ в комуникационния и информационния сектор. Според потребителите, ИИ помага при анализа на данни, създаването на съдържание и езиковия превод, наред с други дейности. Противниците на въвеждането на ИИ в бизнеса обаче смятат, че за тях ИИ е без значение, тъй като скъп, ненадежден и увеличава рисковете за поверителността.

Едно от най-големите притеснения е, че ИИ използва огромно количество лични и поведенчески данни за това как хората живеят, работят и се свързват с другите. Именно от тук идват и опасенията за сигурността и поверителността, но не по-малко притеснителен е фактът, че заключенията на ИИ често могат да бъдат изкривени или несправедливо предубедени и съответно - неефективни.

Ползването и тълкуването на исторически данни в много случаи също може да бъде проблем, причинявайки несправедливи изключения и пристрастия, често без хората дори да осъзнават, че се случват.

„Ако сте банка и натрупаните данни отразяват, че вашият идеален клиент е мъж със стабилна работа, ИИ има тенденцията да възпроизвежда това. И така на първия ден ще дискриминирате жените, на десетия ден ще давате ипотеки само на мъже със стабилна работа”, казва пред Euronews Джема Галдон-Клавел, главен изпълнителен директор на EticasTech, испанска технологична компания, превърнала идеята за “по-добър ИИ” във водещ принцип на разработките си, тъй като „в крайна сметка, не искаме дискриминационен ИИ”. подчертава Клавел. 

Въпреки това тя казва, че едно от ключовите решения за идентифициране и смекчаване на дискриминацията от страна на ИИ е пакетите и услугите с технологията да бъдат одитирани по начин, подобен на клиничните изпитания за ваксини. EticasTech разработва подобни системи за одит и подчертава, че този процес трябва да бъде контролиран от хората, защото „няма нищо по-съвършено от човешкия мозък”, убедена е Клавел.

Според Statista през 2023 г. около 6 000 компании в ЕС са разработвали системи за изкуствен интелект, което все още е значително по-малко от Обединеното кралство, където действат около 9 000 ИИ-компании, и САЩ с около 15 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: