SpaceX уволни най-малко петима служители, критикували Илон Мъск

SpaceX уволни най-малко петима служители, критикували Илон Мъск Снимка: indianexpress.com

Санкцията е отговор на тяхно писмо, разпространено сред служителите, което критикува основателя на компанията и призовава ръководителите на SpaceX да наложат „по-приобщаваща” трудова култура във фирмата.

Илон Мъск често подчертава, че е привърженик на свободата на словото, но очевидно това не е подействало при решението за груповото уволнение.  New York Times потвърди мярката, позовавайки се на трима служители, запознати със ситуацията, без да посочи точния брой уволнени. 

Изданието цитира имейл на президента на SpaceX Гуин Шотуел, в който се казва, че компанията е разследвала и уволнила „редица свързани с писмото служители“, защото са карали колегите си да се чувстват „неудобно, уплашени, тормозени и/или ядосани, тъй като писмото ги е принуждавало да се подпишат под нещо, което не отразява техните възгледи“.

Писмото, озаглавено „Отворено писмо до ръководителите на SpaceX“, с което агенция Reuters е запозната, съдържа три искания: „SpaceX бързо и изрично да отдели бранда си от личната марка на Илон“, „да държи цялото ръководство еднакво отговорно, за да направи SpaceX страхотно място за работа за всички“ ида дефинира и реагира еднакво на всички форми на неприемливо поведение”.

Същевременно писмото разглежда Мъск като централна фигура в много от високите успехи на SpaceX.

Гуин Шотуел, която ръководи голяма част от ежедневния бизнес на компанията, заяви, че ще наложи в SpaceX стандарти за „нулева толерантност“ срещу тормоза на служители.

Основана от Мъск през 2002 г., SpaceX е важен стълб в космическата програма на САЩ. Компанията е единствената, която изстрелва астронавти на НАСА в космоса и планира да изпрати хора на Луната през следващото десетилетие. SpaceX е и една от двете компании, чрез които Пентагонът изпраща в космоса по-голямата част от военните и шпионски сателити на САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: