Мъск ще разгърне хиляди сателити Starlink от второ поколение

Мъск ще разгърне хиляди сателити Starlink от второ поколение Снимка: https://pixabay.com/

Регулаторът на САЩ позволи на SpaceX да разгърне още 7500 сателита Starlink от второ поколение

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) одобри заявление от SpaceX, собственост на милиардера Илон Мъск, за разгърне до 7500 сателита от второ поколение, се казва в решение на регулатора.

„Нашето решение ще позволи на SpaceX да започне да пуска мрежата Starlink от второ поколение, която ще осигури сателитен широколентов достъп от следващо поколение на американците в цялата страна“, се казва в документа.

Отбелязва се, че разрешението за SpaceX, наред с други неща, е предназначено да защити наземните сателитни оператори от вредни смущения и да запази „безопасна космическата среда“ и нейните ресурси за бъдеща употреба.

През септември компанията оспори решението на FCC да отхвърли заявление за 885 милиона долара федерални субсидии, които планира да използва за предоставяне на сателитен интернет на клиенти в селските райони.

Отказът на регулатора се основава на аргумента, че сателитната чиния, собственост на SpaceX, е твърде скъпа за обикновените потребители и Starlink не е доказала, че е в състояние да предостави обещаната услуга.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: