Изкуственият интелект ще заеме централно място в британската наука

Изкуственият интелект ще заеме централно място в британската наука Снимка: itchronicles.com

Миналата седмица британското правителство гласува бюджет от £ 23 милиона за 2000 стипендии за магистърски степени в най-широк кръг науки с насока повишаване на уменията за разработване на изкуствен интелект (AI).

Тази инвестиция в образователните възможности е само една от няколкото стъпки в 10-годишната национална стратегия за AI, която има за цел да превърне Великобритания в световен лидер в тази област, но повече или по-малко поставя въпроси не само на национално, но и на глобално ниво. 

Първи в надпреварата засега са САЩ и Китай, докато ЕС има впечатляващ рекорд в определянето на глобални норми и правила за защита на данните, пише The Guardian и отбелязва, че AI вече е неудържима сила в големите икономики. 

Пример е изследване на британското правителството, публикувано миналия месец, което показва, че само през 2020 г. фирмите в Обединеното кралство са похарчили около £ 63 милиарда за AI-технологии и специалисти в този сектор. Очаква се до 2040 г. цифрата да надхвърли £ 200 милиарда и повече от 1,3 милиона британски компании да използват AI.

Същевременно образователните специалисти са наясно, че за да се постигнат високите цели, ще трябва да се подобри начина, по който се обучава и тренира работната сила като глобален фактор. Това ще бъде трудно, защото паралелно с развитието на AI растат и неизяснените моменти в приложението му и определено не е ясно кой от двата аспекта трябва да доминира. 

Стивън Хокинг го нарече „край на човешката раса“, докато други световни учени смятат, че AI може да помогне на човечеството да спаси околната среда, да лекува болести и да изследва Вселената. На особено популярност се радва максимата, че „AI нито е изкуствен, нито интелигентен“, бидейки дело на човешката мисъл, знания и способности. Всички са свидетели, че „AI трансформира начина, по който работим, живеем, водим войни и дори разбираме какво означава да си човек”, казва проф. Стюарт Ръсел в популярните си лекции за BBC.

Големият въпрос пред AI е етичното му използване. Темата е сложна, защото не става дума само за етика или за отсъствието ѝ, а и за съществуващия страх от риска, че регулациите може да спънат иновациите. 

Но етиката е нещо повече от закони, разпоредби, "хармонизиране" и контролни списъци. 

„Става дума за това, че разработвайки AI, човекът всъщност проектира света и обществото, в които би искал да живее. Става дума за създаване на бъдещето”, подчертава The Guardian, извеждайки по този начин етиката пред нивото на технологията – проблем, в който човечеството се е проваляло не веднъж и два пъти в историята си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: