Само за седмица е разкрита втора кражба на ток от ферма за криптовалута

Само за седмица е разкрита втора кражба на ток от ферма за криптовалута Снимка: pixabay

Разкриха поредна кражба на електроенергия от ферма за криптовалута. Злоупотребата е разкрита на 19 декември сутринта, са съобщили от ЧЕЗ.

Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Лозен, Столична община, заради установени аномалии на потреблението в района.

При проверките е открито незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток.

По първоначални изчисления консумираната дневно електроенергия е равна приблизително на консумацията на 30 домакинства на ден. При проверката в къщата са открити компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута.

"Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите“, каза пред БНТ Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: