Силният швейцарски франк – реалност или мит?

Силният швейцарски франк – реалност или мит? Снимка: sky.com

Швейцарският франк достигна исторически връх, търгувайки се за безпрецедентните CHF 0.95 за € 1.

На 6 септември 2011 г., тогавашният президент на Швейцарската национална банка (SNB) съобщи за медиите: „От днес SNB няма да толерира обменен курс евро-франк под CHF 1.20, за да не стане франкът твърде силен, което може да нанесе огромни дългосрочни щети на швейцарската икономика”.

Времената обаче се промениха, коментира анализ на swissinfo.ch. В началото на 2010 г., докато минималният обменен курс на SNB беше в сила, еврото обикновено се движеше около CHF 1.20, без да надвишава много този праг. За швейцарците това означаваше, че могат да почиват в Европа при горе-долу едни и същи умерени разходи, докато знакови експортни стоки като швейцарските часовници поддържаха традиционните си цени на европейския пазар. 

През януари 2015 г. обаче минималният обменен праг беше премахнат и курсът падна под CHF 1.10 за € 1. За швейцарците почивката в Испания стана по-изгодна, а германците например, трябваше да се бръкнат по-дълбоко, за да си купят швейцарски часовник.

От септември 2011 г. до днес CHF е поскъпнал спрямо еврото с около 20%. На пръв поглед швейцарската валута изглежда силна, но не всичко, което блести, е злато, коментират финансови експерти.

Швейцарски часовници се продават не само в еврозоната, а по целия свят, така че силата на франка не зависи само от обменния курс евро-франк, но и от други валути като напремер щатския долар. От септември 2011 г. общото поскъпване на CHF спрямо световните валути е около 18%, т.е., малко по-малко от поскъпването му спрямо еврото, така че на пръв поглед силата на CHF се затвърждава.

Освен обменните курсове обаче, нивата на цените в чужбина също определят как се търгуват швейцарските стоки там. В най-добрите времена цените в чужбина растяха по-бързо, отколкото в Швейцария. Тази тенденция продължава, ускорена от нарастващата инфлация в еврозоната и САЩ, която е няколко пъти по-висока от тази в Швейцария. Така че швейцарските стоки все още „вървят” лесно. 

Изненадващо обаче, сравнителни изчисления на икономистите показаха, че като цяло CHF днес е по-слаб, отколкото през 2011 г. В тази светлина, не е изнанада защо в Швейцария дебатът за силата на швейцарската валута почти замря. В сравнение с първата декада на века, CHF е доста по-слаб, а пословичната му сила изглежда преминава към митологията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: