Засилени връзки с НАТО планира швейцарското правителство

Засилени връзки с НАТО планира швейцарското правителство Снимка: thedefensepost.com

Според правителствен доклад, публикуван миналата седмица, членство на Швейцария в НАТО не се предвижда, тъй като това би означавало край на неутралитета на страната, но политиката ѝ трябва да отчете новите реалности.

В доклада се казва, че с войната в Украйна Русия е разрушила основите на правовия мирен ред в Европа, съобщава swissinfo.ch. Европейските армии се преориентират към стратегия за възпиране и защита срещу военно нападение, както и към конвенционална война. 

Отчитайки новата динамика на сътрудничество между европейските държави, Швейцария трябва да вземе мерки, за да укрепи собствения си отбранителен капацитет, се посочва в доклада на правителството. 

Документът допълва правителствения Доклад за политиката на сигурност за 2021 г. и представя възможностите за развитие на сътрудничеството с НАТО и ЕС, в т.ч. "засилено участие в учения, разширяване на капацитета за военно сътрудничество, засилване на статута на партньорство с НАТО и участие на армията във формирования на ЕС за спасителни или евакуационни операции".

Същевременно швейцарската армия ще се модернизира с бързи темпове, особено предвид някои откровено отчетени критични недостатъци в областта на противотанковата отбрана и способността за поддържане на конфликт в дългосрочен план. В тази връзка Швейцария предвижда и увеличаване на запасите от боеприпаси. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: