Небивала гореща вълна в Китай

Небивала гореща вълна в Китай Снимка: scmp.com

Около 4,5 милиона квадратни километра, или половината от общата площ на Китай, е в плен на екстремно високи температури.

Страната преживява най-тежката и най-продължителна гореща вълна в историята си, но не липсваха и внезапни наводнения. Земеделските производители се тревожат за есенната реколта, а ниското ниво на водите в ключови електроцентрали доведе до криза с електрозахранването и затваряне на фабрики.

Държавните медии съобщиха в сряда вечерта, че правителството ще отдели 10 милиарда юана ($ 1,45 милиарда), за да осигури добра реколта от ориз тази есен. Китай произвежда над 95% от зърнените култури, които консумира, в т.ч. ориз, пшеница и царевица, но очакванията за повишено търсене и необходимост от внос в най-гъсто населената страна в света могат допълнително да предизвикат напрежение в глобалното снабдяване с храни, което и без друго търпи последствията от пандемията и войната в Украйна, коментира AFP. 

Няколко правителствени структури призоваха за пестене „на всяка капка вода”. Държавният телевизионен канал CCTV съобщи за решение на Държавния съвет, което приканва правителството „да свърши още по-добра работа за намаляването на щетите от сушата чрез комбинация от мерки за увеличаване на водоизточниците, осигурявате на питейна вода и ресурси и за напояване в селското стопанство”.

Националната метеорологична служба вчера отново предупреди, че сушата и високите температури продължават и призова правителствата на 11 провинции да предприемат спешни мерки. В някои части на страната властите прибягват до т.нар. засяване на облаците, за да предизвикат дъжд. Много ферми разчитат единствено на водата, която им доставят пожарните служби. 

Водите на р. Яндзъ са намалели почти наполовина. Жегата счупи рекордите в Съчуан, където в сряда следобед е регистрирана температура от 43,9°С. Консумацията на електричество скочи заради масовото използване на климатици, макар че заради проблемите в електрозахранването гражданите не ги ползват непрекъснато. В мегаполисите Шанхай и Чунцин изключиха външното декоративно осветление. В района на Чунцин са евакуирани над 1500 души, застрашени от горски пожари. 

Според правителствения експерт по климата Джоу Бинг, интервалът между горещите вълни „значително се скъсява”, пред вид трите подобни ситуации през 2003, 2013 и 2017 г. 

„Това е най-лошата гореща вълна, регистрирана някога, но отчитаме тенденция към влошаване, така че вероятно следващата година ще има нови температурни рекорди“, каза пред AFP Лиу Джунян, експерт по климата и енергетиката от „Грийнпийс” за Източна Азия и посочи, че държавните медии най-сетне акцентират на климатичните промени

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: