Европейските реки пресъхват

Европейските реки пресъхват Снимка: https://pixabay.com/

Властите на Обединеното кралство официално обявиха режим на суша в много части на страната - почти в цяла Англия

 Това означава въвеждане на строг контрол върху потреблението на вода от промишлеността и селското стопанство. През уикенда се очаква температурите да достигнат 35°C.

В Германия заради жегите нивото на Рейн непрекъснато намалява. В някои райони реката стана толкова плитка, че стана непроходима дори за малки корабчета. Икономистите очакват, че прекъсванията на трафика могат да намалят икономическия растеж на Германия с половин процентен пункт тази година.

В Холандия, на река Ваал, едно от разклоненията на делтата на Рейн, къщите на водата се превърнаха в къщи на пясъка: плаващи жилища, обикновено закотвени на брега, се оказаха на дъното. Заради сушата властите в страната забраниха поливането на земеделски земи през деня в няколко района.

В Сърбия, Румъния и България нивото на Дунав от няколко седмици е близо до критичното поради липсата на валежи по реката и основните й притоци. В много райони корабоплаването е невъзможно, десетки кораби бяха блокирани. На няколко места втората по големина транспортна артерия в Европа може да се премине пеша.

В горното течение на река Дунав, в Бавария, преди три седмици беше регистрирано исторически ниско ниво на водата.

В долното течение, по-близо до устието, ситуацията все още е малко по-добра. Но дори и там много помпени станции, които са вземали вода от реката, трябва да бъдат изключени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: