Продължителността на работния ден е нараснала заради кризата

Продължителността на работния ден е нараснала заради кризата Снимка: pixabay

Работещите дистанционно хора са започнали да пишат повече имейли и да се събират по-често на видеоконференции.
Прехвърлянето на служителите на дистанционна работа във връзка с пандемията от COVID-19 е довело до това, че работното време се е увеличило, а съвещанията са станали по-чести.

Според Bloomberg до това заключение са стигнали авторите на изследване от Националното бюро за икономически изследвания (NBER, организация с нестопанска цел), което е проучило дейността на 20 хиляди компании в 16 града в САЩ, Европа и Израел.

Сравнявайки тяхната дейност преди и по време на пандемията, анализаторите стигат до заключението, че средният работен ден се е увеличил с 48,5 минути. В някои градове (Лос Анджелис и Чикаго) този показател се е върнал към нивата преди кризата през май, но в Европа хората все още работят по-дълго от обикновено.

Освен това броят на срещите по време на пандемията се е увеличил с 13%. В същото време обаче експерти от Харвардската школа по икономика и университета в Ню Йорк отбелязват, че времето на служебните срещи и преговори е намаляло.

Обемът на електронните писма също е нараснал. Броят на имейлите между служителите се е увеличил с около един и половина пъти.

Bloomberg посочва, че много компании сега изучават как дистанционната работа влияе върху тяхната продуктивност. Това се прави, наред с други неща, за да се разбере доколко полезна ще е тази практика в бъдеще.

Има голямо съмнение, че нормалните правила за работа ще се върнат в близко бъдеще", казва един от авторите на изследването, професорът от Харвард Джеф Полцер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: