Необходима ли е четиридневна работна седмица?

Необходима ли е четиридневна работна седмица? Снимка: https://pixabay.com/

Дискусиите в Европа за модела на четиридневна работна седмица продължават от доста време

 Напоследък активно се провеждат експерименти в различни страни. Преди няколко дни в Португалия беше обявено преминаването към "четиридневка" на част на предприятията в рамките на шест месеца. Властите съобщиха, че няма намаления на заплатите на служителите и финансови компенсации от държавата към работодателите не се предвиждат.

Мащабен експеримент в Исландия за въвеждане на четиридневна работна седмица без намаляване на заплатите показа ефективността на този режим на работа. Експертите са регистрирали намаляване на нивото на стрес сред работниците. В същото време производителността на труда остава на същото ниво или дори се повишава.

   От 27-те страни от ЕС само пет: Франция, Финландия, Дания, Холандия и Литва се работи под 40 часа на седмица.

Обединеното кралство също провежда своето мащабно изпитание за намаляване на времето въз основа на модела 100:80:100 - 100% заплащане, 80% време, 100% производителност.

Експериментът започна през юни, ще продължи шест месеца и ще обхване 3300 работници. Проектът се осъществява съвместно с глобалната платформа 4 Day Week Global, която води изследвания по тази тема. Представените от нея констатации също показват не само подобряване на самочувствието на работниците, но и повишаване на производителността на труда.

   В Белгия планираха да преминат на четиридневна работна седмица, но без намаляване на работното време. Предполага се, че гражданите вече ще работят по 9,5 часа на ден

Профсъюзите в голямото си мнозинство се противопоставят на четиридневната работна седмица, защото я виждат преди всичко като опит да се елиминират придобивките на работниците, отразени в законите за осемчасовия работен ден.

Пилотен проект за преминаване към четиридневна работна седмица се провали в испанския телекомуникационен гигант Telefónica. Работниците отхвърлиха предложението за намаляване на работния ден, а с него и заплатите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: