Ако търсите работа, решението може да е Швейцария

Ако търсите работа, решението може да е Швейцария Снимка: visa-guru.com

С над 100 000 свободни работни места, отчетени през първото тримесечие, недостигът на персонал в алпийската държава достигна рекордни нива.

Според данни, публикувани в края на май от Федералната статистическа служба, трудностите засягат и индустрията, и услугите – на първо място хотелиерството и високите технологии, следвани от здравеопазването, транспорта, строителството и логистиката. 

„Пандемията стимулира дигитализацията на икономиката и логистичните вериги, така че сега всички икономически сектори се конкурират в търсенето на едни и същи умения. Ако сте компютърен учен или шофьор на камион за доставки, можете да избирате от няколко работни места”, казват от профсъюзната федерация Employees Switzerland.

Очаквано, най-търсени са специалисти с висока квалификация, т.е., здравеопазването, дигиталните технологии и научните изследвания, но пред същия проблем са изправени всички развити икономики. В Германия са декларирани над 2 милиона свободни работни места, във Франция – 1 милион, а в Италия само в строителния сектор липсват 260 000 работници, припомня  swissinfo.ch.

След Brexit и британските компании имат проблеми с набирането на квалифициран персонал. От две години насам най-малко половин милион души са напуснали пазара на труда заради лоши условия на труд и ниско заплащане. Свободните работти места в САЩ са над 11 милиона, а само през март около 4.5 милиона американци са напуснали работа, за да търсят по-добри възможности.

Една от причините е пандемията, но ситуацията се усложни и от настъпилия бейби-бум, плюс рекордно разрасналата се армия млади пенсионери. В Швейцария стажанти в хотелиерството например се намираха трудно и преди Covid-19, но появата му влоши нещата, тъй като работата не е лесна, а заплащането – далеч от атрактивно. Според най-големия швейцарски синдикат Unia, положението е същото и в здравеопазването, където пандемията разкри тежките трудови условия. Стресът е висок, а заплащането – ниско, според швейцарските стандарти.

Проучване на Employees Switzerland сочи, че след четири години в Швейцария ще липсват близо 365 000 квалифицирани работници (с диплома или степен). През 2035 г. тази цифра вероятно ще достигне 1,2 милиона. Липсата на персонал може да струва на швейцарската икономика близо $ 60 милиарда само през 2025 г. 

Без особени природни ресурси, Швейцария трябва да разчита на своето „сиво вещество“, ако се надява да остане просперираща. Една възможна перспектива е наемането на повече жени и пенсионери и според анализатори, ключ за това може да бъде продължаващото образование в по-късна възраст. 

Решение има, и то не е ново - през последните два века швейцарската икономика не би стигнала сегашното си високо ниво без приноса на имиграцията

Предвид високите заплати, Швейцария винаги е изглеждала като Елдорадо за работниците от целия европейски континент, но при настоящите международни условия има риск това да се промени – всички развити европейски страни имат проблеми с набирането на квалифициран персонал, така че като цяло условията на труд навсякъде се подобряват и трудовият пазар става силно конкурентен

Емиграцията от неевропейски страни е  политически оспорвана стъпка, така че Източна Европа остава един възможен резерв с много добро качество, особено за нови работни места, свързани с екологичния преход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: