Ще стане ли Credit Suisse многонационално притежание

Ще стане ли Credit Suisse многонационално притежание Снимка: swissinfo.ch

В центъра на Цюрих се издигат няколко статуи на видни исторически личности, но повечето швейцарци смятат, че най-велик от тях е основателят на Credit Suisse, Алфред Ешер.

Затова мнозина не могат да си представят банковата институция да стане притежание на чуждестранни собственици, смята swissinfo.ch. Вълнението по темата обхвана швейцарската общественост, особено след като акциите на Credit Suisse миналата седмица се повишиха рязко заради публикация в блога Inside Paradeplatz, включваща предположението, че базираната в САЩ State Street планира оферта за поглъщане. По-късно State Street отрече, но така или иначе, новината предизвика оживени дебати.

На теория би трябвало да е възможно чуждестранна група да придобие конфликтната банка, разнищвана в последните години от подозрения за пране на пари и други практики на границата на закона. „Законодателството ограничава чуждестранно участие в ключови сектори като енергетиката, но като цяло върху инвестициите не се осъществява особен контрол в сравнение с други европейски юрисдикции, включитено и в отворения банков пазар“, казват швейцарски юристи, специализирани в банковото законодателство. 

Подбен подход към Credit Suisse обаче би бил по-особен, тъй като банката е институция с национално значение и място в историята. Credit Suisse създаде швейцарския пенсионен и осигурителен пазар и е основен участник в изграждането на швейцарските железници, включително железопътния тунел Готард, най-дългия от този тип в света.

„Credit Suisse не е просто поредната банка. Институцията загуби част от популярността си покрай всички скандали около нея, но повечето швейцарци обвиняват за това именно прекалено международния ѝ мениджърски състав“, казва Вера Айхенауер, старши изследовател в Швейцарския икономически институт KOF в Техническия университет в Цюрих.

Потенциалният край на независимостта на Credit Suisse би ударил право в целта и продължаващата законодателна дискусия в Берн, след като в края на март швейцарските парламентаристи упълномощиха правителството да създаде нов закон, позволяващ политическа намеса при поглъщане на швейцарски бизнеси от чужденци.

Очаква се въпросното законодателство да влезе в сила преди 2024 г., но една чуждестранна оферта към Credit Suisse би ускорила процедурата. Като решаващ фактор в конкретния случай се очертава вездесъщата швейцарска банкова тайна и безусловната убеденост на евентуалния кандидат в тази финансова култура. 

Смята се, че швейцарският регулатор на финансовия пазар FINMA по принцип не би възпрепятствал каквато и да е сделка, но предположенията са, че в случая ще заеме изключително консервативна позиция. В настоящата международна ситуация кандидати, свързани с Русия, Китай или други държави, чиято политика западът не толерира, може да се изправят пред неизпълними условия, смятат финансови експерти. Така че относно евентуалното навлизане на чуждестранни инвеститори в Credit Suisse, повечето швейцарци смятат, че "би било възможно, но по-скоро не".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: