Солени глоби и санкции за голяма швейцарска банка

Солени глоби и санкции за голяма швейцарска банка Снимка: kyc360.riskscreen.com

Наказателният акт срещу Credit Suisse е предизвикан от корупционни практики в банкирането

Присъда на американските и британските власти във вторник постанови, че Credit Suisse ще трябва да плати глоби от около $475 милиона във връзка с обвинения за подкупи и измами около корупционен скандал в Мозамбик. 

Наказателната сума ще бъде разпределена между Министерството на правосъдието на САЩ ($ 175 милиона), Комисията за ценни книжа и борси на САЩ ($ 99 милиона) и британските власти ($ 200 милиона). Освен това Credit Suisse трябва да опрости $ 200 милиона дълг на Мозамбик, съобщи swissinfo.ch.

Глобите са свързани с финансова сделка за почти $1 милиард, в която Credit Suisse изигра основна роля в периода между 2013 и 2016 г. Средствата трябваше да послужат за финансиране на държавната риболовна промишленост на Мозамбик. 

Голяма част от приходите от т. нар. „облигации риба тон“ обаче са били пренасочвани обратно към банкери от Credit Suisse и държавни служители на Мозамбик. Според съда, Credit Suisse е измамила инвеститорите и е нарушила американското законодателство за подкупи.

В отговор на присъдата банката заяви само, че е „доволна от приключването на съдебното производството“.

Паралелно със съдебното решение от страна на САЩ и Великобритания, в свое изявление от вторник швейцарският орган за надзор на финансовите пазари FINMA заяви, че е открил „сериозни организационни недостатъци“ при разследване на шпионаж, практикуван от Credit Suisse.

Скандалът, който избухна преди две години, е свързан с практиката на банката да подслушва високопоставени членове на своя борд, както и  бивши служители и трети страни в чужбина. Разкритията в крайна сметка предизвикаха смяна на изпълнителния директор на банката.

Завършвайки одита, започнал през 2020 г., FINMA заяви, че е открила сериозни недостатъци в корпоративното управление на банката и ще продължи да я наблююдава. FINMA упреква писмено две лица и започва изпълнително производство срещу още три, без да посочва имената им. 

Credit Suisse е изправена и пред граждански процес по делото в Мозамбик, заведен от кредитори в Лондон. Английският върховен съд трябва да започне съдебното производство по случая през октомври 2023 г., съобщава Bloomberg News. Това потвърждава прогнозата на анализатори от пролетта, че дейността на банката преминава от един риск към следващия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: