Изкуственият интелект вече притежава съзнание, твърди експерт

Изкуственият интелект вече притежава съзнание, твърди експерт Снимка: ©iStock

Дебатът за това дали изкуственият интелект (ИИ) някога ще се сдобие със съзнание или вече го има, попадна в заглавията на медиите по целия свят

Водещият изследовател на OpenAI Иля Суцкевер публикува   мнението си по въпроса и почти веднага се сблъска с негативна реакция на много учени в тази област.

Всичко започна с туита на Суцкевер: „Може би днешните големи невронни мрежи са малко или много   съзнателни“.

Това може да изглежда като достатъчно безобидно изявление, но беше посрещнато с незабавна реакция.

Според изследователя на ИИ от UNSW Тоби Уолш, това е така, защото подобни открития пораждат опасения и вероятно влияят върху еволюцията на ИИ.

   Всеки път, когато подобни спекулативни коментари се появят в медиите, са необходими месеци усилия, за да върнем разговора към по-реалистичните възможности и заплахи, породени от ИИ“, казва Уолш.

Независимият социолог Юрген Гайтер нарече тази гледна точка нереалистична. Той написа, че е „възможно този подход да няма реална основа и да е просто рекламен трик, за да представи магическите  технически възможности за някой стартъп“.

   Доцент от Копенхагенския университет по информационни технологии коментира забележките на Гайтър.

Може би някъде между Земята и Марс има чайник, който обикаля около Слънцето“, пошегува се той. „Всъщност изглежда по-разумно от мисленето на Иля, защото орбиталните апарати съществуват и ние имаме добри представи за чайниците.“

Вицепрезидентът на Citi и експертът по дълбоко обучение Валентино Зока добави, че ИИ „не е осъзнат, но очевидно шумът е по-важен от всичко друго“.

Разбира се, твърденията, че ИИ може или вече е станал съзнателен, карат хората да се страхуват. Те разбират, че технологиите ще ни завладеят рано или късно, но ако има доказателства, че технологията вече се приближава до следващия етап в развитието на ИИ, защо да не започнем да говорим за това?

Проблемът изглежда е в това, че ИИ не е на етапа на осъзнаване и вероятно никога няма да бъде. Само времето обаче ще покаже кой е прав и кой крив.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: