Доброто настроение е здраве за нас и близките ни

Доброто настроение е здраве за нас и близките ни Снимка: sixtyandme.com

Всички сме „пропускали” покрай ушите си мъдрости от типа „всичко е на нервна почва” или „здрав дух в здраво тяло”.

Едно интересно кръвно изследване на израелски учени, за което съобщава newrezume.org, неотдавна обаче доказа тази диагностика чрез следния експеримент: обявявяйки „рутинен” кръвен тест, учени поставят капка кръв под супер-микроскоп с видеокамера и на голям екран следят в реално време живота в нея: червени и бели кръвни клетки, бактерии и макрофаги - имунните клетки, чиято функция е да поддържат кръвта чиста, премахвайки от нея всичко чуждо. 

Наблюдението показало, че някои от макрофагите в капката кръв си гледали работата, а други като че ли спели, „пропускайки” бактериите – докато изследваният пациент бил оставен „да скучае”, чакайки резултатите в съседно помещение

Ключовата фаза на експеримена обаче настъпва, когато в „чакалнята” му пускат филмова комедия. Настроението на тествания бързо се подобрява, но не само неговото, а и на „заспалите” макрофаги в капката от кръвта му – те сякаш се събудили и се включили енергично в борбата с бактериите.

За връзката „Съзнание-тяло” се говори отдавна, но интересното в това изследване е първо, че имунните клетки се влияят толкова силно от настроението ни, и второ – че правят това и в част от кръвта ни, която е извън нашия организъм и дори в друго помещение. Това означава, че съзнанието ни ползва неизвестни на науката информационни канали, които осъществяват тази мистериозна връзка през пространството. 

Експериментът обаче не спира дотук, а в помещението с тествания обект започва прожекция на филм на ужасите. Това вече е сигнал за бактериите в капката кръв да се активират, да увеличат обема си и дори да се опитат да атакуват макрофагите.

Така емпилично се доказва, че позитивното съзнание е най-важният фактор за поддържане на нашата вътрешна екология. И не само на нашата! Защото нашето настроение влияе на близките ни, къдего и да се намират – дори и на друг континент, с един телефонен или видеоразговор можем да им го предадем, а те - на своите макрофаги. 

Това е повод учените да развиват хипотезата за т. нар. „имунитет на предците”, който се влияе от настроението на членовете на едно семейство или един род, след като са наследници на една и съща кръв. Така че да поддържаме добро настроение, всъщност е отговорно поведение и към нас самите, и към близките ни. Може да не е панацея, но е важен здравословен фактор, както показват не само уж „овехтелите” мъдрости, но и науката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: