Какво стана с пандемията

Какво стана с пандемията Снимка: thedrum.com

Все повече страни по света вдигат ограниченията, но учените предупреждават, че вирусат не е изчезнал и продължава да се развива.

Виетнам, Австрия, Турция, Кипър и Италия вече не изискват сертификати за ваксинация или тестове за Covid-19 при влизане в страните. В Испания от туристите се изисква само тест. В Шанхай, Китай, след повече от два месеца вдигат постепенно карантината, но повторните масови тестове може да я върнат

И така, коронавирусът не е изчезнал. Случаите на инфекция, хоспитализациите и смъртността нарастват в САЩ, Тайван и други страни. Според експерти, вирусът продължава да циркулира, но за реално намаляване на заболеваемостта ще може да се говори едва когато започне активният сезон на респираторните инфекции, тоест след края на септември с пик през ноември-декември.

Към днешна дата заплахата за хората е отстъпила, но през предстоящия есенно-зимен сеон възрастните и неваксинираните ще бъдат в риск. Вирусолозите определят ситуацията като нестабилна. Различната динамика на заболеваемостта в различните региони и огромният брой неваксинирани хора в най-бедните страни могат да предизвикат появата на нови варианти на коронавируса, така че ситуацията е и непредвидима

Вирусът не е в стационарно положение, а всеки месец показва малки разлики в генома. Променят се и реакциите на хората, тъй като макар и бавно, ваксинирането продължава. Вероятно ще минат няколко години, преди ситуацията да се стабилизира и да могат да се правят по-надеждни прогнози. 

Пандемията удари световната икономика, но ограниченията падат не само заради това. Решението на властите е резултат от констатацията, че националните здравни служби вече могат да се справят сами, с наличните регионални ресурси. Нивото на заразяване в Европа е ниско и много хора са ваксинирани, така че отварянето на границите не се смята за сериозен риск. Освен това навсякъде има готовност при рязък скок в хостипатилизациите ограниченията да се върнат. Така че пандемията от глобална заплаха се превръща в локална. 

От друга страна, обещаният стаден имунитет може никога да не бъде постигнат. Ваксинирано е около 30% от населението на света. В САЩ, Китай и Русия са ваксинирани над 90% от жителите, но с местни ваксини, които са по-малко ефективни от Pfizer и Moderna, плюс че срещу най-новите версии на omicron ваксинациите доста бързо губят ефективност. Опресняващият бустер е ефективен, но повторно заразяване, макар и леко, е възможно. Според много експерти, при модела на развитие на ковид-инфекцията практически е невъзможно да се постигне стаден имунитет. 

Някои експерти препоръчват бустерна ваксинация с различна ваксина от първоначално поставената. Основната цел на реваксинацията е да се получат най-разнообразни видове антитела, така че комбинацията от ваксини изглежда е най-добрата стратегия в това отношение, смятат епидемиолозите, но същевременно подчертават, че категорични отговори ще бъдат възможни най-рано след две-три години. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: