За разпространението на Covid в Китай обвиниха вятъра

За разпространението на Covid в Китай обвиниха вятъра Снимка: ferra.ru

Който духа от Северна Корея

Длъжностни лица в китайски град на границата със Северна Корея казват, че не могат да разберат откъде идват новите постоянни случаи на вируса Ковид-19 и подозират, че причината е вятърът, който духа от съседната им държава, съобщава  Bloomberg.

Въпреки, че градът Дандонг с население от 219 милиона души е затворен от края на април, броят на случаите нараства ежедневно. По данни на Центъра за контрол на заболяванията в града, повечето от заразените, открити в населените места през последната седмица, не са се придвижвали извън жилищните си комплекси поне четири дни преди поставянето на диагнозата.

Няма ясни научни доказателства в подкрепа на теорията със севернокорейския вятър. Проучванията показват, че заразяването по въздушно-капков път е малко вероятно на големи разстояния, особено на открито и без многократни контакти. А и не всички в Китай са убедени в това: много потребители на социални мрежи се присмиват на предположението, че вирусът може да се разпространява във въздуха на стотици метри.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: