Учени отгледаха растения на лунна почва

Учени  отгледаха растения на лунна почва

За първи път учени отгледаха растения върху почва от Луната, събрана от астронавтите на космическия кораб "Аполо 11", съобщава Асошиейтед прес

Учени от Института по храни и селскостопански науки към Университета на Флорида са засадили на лунна почва растения. Почвата беше доставена от Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и други астронавти от "Аполо 11". Всички семена са покълнали.

Резултатите бяха публикувани в четвъртък в списание Communications Biology.

Колкото по-дълго почвата е била изложена на разрушителна космическа радиация и слънчев вятър на Луната, толкова по-зле изглеждали  растенията. Съответно по-подходящи били по-младите почвени проби.

Това е голяма крачка напред“, заяви Саймън Гилрой, биолог от Университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в изследването. "Следващата стъпка е да отглеждаме растения на повърхността на Луната."

Общо 382 килограма лунни скали и пръст бяха върнати от шестте екипажа на Аполо. Част от най-ранния лунен прах е поръсен върху растенията, които са били в кораба заедно с астронавтите, останалата част е предоставена за експерименти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: