Perseverance официално започна да търси живот на Марс

Perseverance официално започна да търси живот на Марс

Марсоходът Perseverance официално стартира кампанията Delta Front, по време на която учените ще се опитат да намерят следи от живот на Марс, съобщава НАСА

В съобщението се отбелязва се, че всяка кампания е част от мисията Мars 2020 и е посветена на изследването на определен регион.

По този начин кампанията Delta Front ще трае около половин земна година: Perseverance ще измине 40 метра нагоре, ще пробива скалите ​​по пътя си и ще характеризира слоестите седиментни скали, които изграждат делтата.

Тези отлагания са се образували преди милиарди години, когато по повърхността на Марс е имало вода. Ако наистина е имало живот на Марс по това време, остатъци или следи от тези организми може да са оцелели в някои от тези древни скали.

Ключов фокус на мисията на Perseverance на Марс е астробиологията, която включва търсене на признаци на древен микробен живот. Марсоходът ще предава данни за геологията на планетата и древния климат, ще проправя пътя за по-задълбочено човешко изследване на Марс и ще бъде първата мисия за събиране и съхранение на марсиански вкаменелости и прах.

При следващата мисия НАСА, в сътрудничество с Европейската космическа агенция, ще изпрати космически кораб до Марс, за да събере тези проби от повърхността и да ги върне на Земята за анализ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: