350 пъти по-добър от Хъбъл: Китай готви нов космически телескоп

350 пъти по-добър от Хъбъл: Китай готви нов космически телескоп Снимка: ferra.ru

Той ще се отправи в Космоса през 2023 г

Водещ китайски телескоп, стартирането на който е планирано за края на 2023 г., е призван да даде на човечеството нови знания за далечните галактики, загадъчната тъмна материя и тъмна енергия, както и за миналата и бъдещата еволюция на Вселената.

Това се съобщава на официалния сайт на Националната космическа обсерватория на Китайската академия на науките.

Китайският обзорен космически телескоп, известен също като CSSТ и Сюнтянския космически телескоп, е космическа оптична обсерватория, предназначена за провеждане от астрономите на наблюдения и изображения на небето.

CSS е обект с размерите на автобус, чиято дължина е равна на дължината на триетажна сграда. Апертурата му е два метра, което е малко по-малко, отколкото на космическия телескоп Хъбъл, но площта на зрителното му поле е 350 пъти по-голяма от тази на Хъбъл, казва Ли Цзифен, заместник-директор на националните астрономически обсерватории на Китай (NAOC), в ексклузивно интервю за Синхуа.

Зрителното поле на Хъбъл съставлява приблизително 1% от размера на нокътя, на една ръка разстояние, така че телескопът е наблюдавал само малка част от небето през тридесетте си години раота, добавя Ли.

Строящият се CSSТ има триогледален анастигмат, който според изследователите помага да се постигне превъзходно качество на изображението в голямо зрително поле.

Ли използва аналогията с фотографирането на стадо овце, за да обясни възможностите на CSST.  "Хъбъл може да види една овца, но CSST вижда хиляди и всичките с еднаква резолюция", казва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: