НАСА ще строи телескоп, с който ще търси извънземен живот

НАСА ще  строи телескоп, с който ще търси извънземен живот

Учени от НАСА споделиха подробности за наследника на телескопа James Webb

Целта на този проект ще бъде търсене на живот на планети, подобни на Земята.

По време на среща на Американското астрономическо общество тази седмица директорът на отдела по астрофизика на НАСА Марк Клемпин разкри, че работното заглавие на проекта е Habitable World Observatory HWO. Пускането на телескопа е планирано за 2040 г.

Обсерваторията ще бъде проектирана от нулата, така че да може да бъде надграждана с роботи. Бъдещите космически кораби ще могат да посещават телескопа, за да надстроят или ремонтират ключови компоненти.

Това обаче ще бъде дълго пътуване, тъй като подобно на Джеймс Уеб, HWO ще се върти в точката на Лагранж около Слънцето, като се държи на разстояние повече от милион и половина километра от Земята.

Има няколко предложения на HWO, включително едносегментна 4-метрова огледална обсерватория, наречена HabEx, и многосегментна 15-метрова обсерватория, наречена LUVOIR. Според доклада HWO вероятно ще бъде някъде по средата между тези предложения и ще има комбинация от технологии, вдъхновени от двата проекта.

Устройството ще може да се ремонтира и надстройва и това ще даде на учените известно пространство за маневриране и гъвкавост при неговото развитие и по-нататъшно усъвършенстване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: