Ако не я видите сега, ще трябва да почакате 50 000 години

Ако не я видите сега, ще трябва да почакате 50 000 години Снимка: coelum.com

Такъв е случаят с яркозелената комета, която пресича околоземното космическо пространство през този и следващия месец.

Позовавайки се на NASA, ВВС пише, че ледената гостенка е била забелязана за първи път през март 2022, докато е била в орбита около Юпитер, а от няколко дни вече е в земното небе. Вижда се с бинокъл над Северното полукълбо като малко зелено сияние. Според блога на NASA, въпреки, че тези небесни тела „са известни с непредвидимостта си”, кометата наречена C/2022 E3 (ZTF), ще бъде най-близо до земята на 2 февруари, и по-точно – на 42 милиона километра.

Според пенсионирания гимназиален учител по естествени науки и астро-фотограф Дан Бартлет, който е снимал кометата близо до Национален парк Йосемити в Калифорния, преживяването е било „смиряващо”. „Вземете бинокъл, и ще видите нещо, което се вижда веднъж в живота”, казва г-н Бартлет пред ВВС.

За наблюдателите в Северното полукълбо без телескоп, кометата ще изглежда като „бледо, зеленикаво петно в небето“, докато тези с телескоп могат да видят и опашката ѝ, съветват от Planetary Society. Яркото зелено сияние ще се вижда от Северното полукълбо през януари, а в южното полукълбо ще могат да наблюдават кометата през февруари, казаха от NASA.

Небесното тяло е заснето и от индийския телескоп „Чандра” в Хималаите и както казват пред Нindustan Тimes  индийските учени, това е снимка на небесно явление, което преди нас са видели само неандерталците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: