Най-мощният телескоп ще изследва най-отдалечените кътчета от Слънчевата система

Най-мощният телескоп ще изследва най-отдалечените кътчета от Слънчевата система Снимка: ferra.ru

Една от първите мисии на космическия телескоп Джеймс Уеб тази година ще бъде програмата за изследване на Плутон

Една от първите мисии на космическия телескоп Джеймс Уеб (James Webb Space Telescope или JWST) тази година ще бъде програмата за изследване на Плутон и някои от хилядите небесни обекти в пояса на Кайпер - областта от на нашата Слънчева система отвъд орбитата на Нептун.

За това съобщава Space.com.

Тези тела, известни като обекти от пояса на Кайпер или транснептунови обекти, показват невероятно разнообразие по отношение на цвят, форма, размер, групировки (клъстери, двойки и т.н.), както и по отношение на геоложка и атмосферна активност.

Въпреки че няколко космически кораба, включително космическият кораб New Horizons на НАСА прелетяха покрай тези тела, те успяха да ги наблюдават само за кратко време. С помощта на чувствителните инфрачервени камери на телескопа Уеб учените ще могат да изучават тези обекти в течение на по-дълго време.

"С помощта на телескопа Уеб ще можем да получим информация за химическия състав на повърхнсти, което може да ни даде някои насоки относно причините за съществуването на различни формации в пояса на Кайпер",  казва в свето изявление Хайди Хамел, научен сътрудник в "Уеб" по наблюдения на Слънчевата система.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" стартира работа през декември 2021 г. и се очаква да влезе напълно в експлоатация това лято.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: