Олимпийският съвет на Азия отлага големи спортни събития в Китай

Олимпийският съвет на Азия отлага големи спортни събития в Китай Снимка: insidethegames.biz

Причината е разпространението на ковид-варианта омикрон в страната

Решението засегна провеждането на Азиатските игри, които трябваше да се проведат от 10 до 25 септември в източния китайски град Ханджоу, с участието на над 11 000 спортисти. Олимпийският комитет на Азия (ОСА) ще насрочи в близко бъдеще нови дати, съгласувани с китайския олимпийски комитет и местните организатори на игрите. 

Загатвайки за цялостната международна обстановка, в изявлението на OCA се казва, че местните организатори са „много добре подготвени да осъществят игрите навреме, въпреки глобалните предизвикателства”, но всички заинтересовани страни са се съгласили с отлагането, след внимателно обмисляне на ситуацията с пандемията и мащаба на игрите.

Китайската държавна телевизия съобщи за решението на ОСА в кратко изявление, но не уточни нищо за пренасрочването на спортното събитие, чиято подготовка е в разгара си, а основният стадион на провеждането му е поредно бижу на китайската спортна архитектура. 

Другото световно спортно събитие, предвидено за провеждане в Китай, което се отменя, са Световните университетски игри. След отлагането им през 2021 г., те трябваше да се проведат от 26 юни до 7 юли в западния китайски град Ченгду. Заявка за участие са подали около 6 000 спортисти. Международната университетска спортна федерация (FISU) в Швейцария, която ръководи Университетските игри, все още не е направила изявление за промяната.

Третото отменено спортно събитие, което OCA обяви, са Азиатските младежки игри, насрочени за периода 20 – 28 декември в китайския град Шантоу. Турнирът се отлага за 2025 г. и ще се премести в Ташкент, Узбекистан.

Само преди седмици, организаторите на трите събития настояваха, че могат да ги проведат безопасно и сигурно, залагайки на системата „затворен цикъл“, проверена на зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин. Тя разчита на изолация на спортистите и медиите от местното население и изисква ежедневни тестове и чести проверки на температурата за всички участници.

Решенията са в синхрон с политиката на Китай за „нулева толерантност” към ковид, въпреки облекченията, които много страни по света предприемат. Ситуацията в Китай изглежда остава тревожна, предвид продължаващата карантина в голяма част от Шанхай и мерките, предприети в Пекин. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: