Нова сензация на Мондиал 2022: японските "самураи" победиха отбора на Германия

Нова сензация на Мондиал 2022: японските "самураи" победиха отбора на Германия Снимка: kommersant.ru

Само половин час преди края на мача беше невъзможно да си представим, че главният треньор на японците Хаджиме Мориясу е в състояние напълно да обърне хода на играта чрез своите замени

Първият мач в група Е бе ознаменуван от втората голяма сензация на това Световно първенство. След звездните аржентинци, които загубиха от отбора на Саудитска Арабия вчера, четирикратните световни шампиони от германския отбор днес загуби от японците. При това сценариите на тези срещи се оказаха еднакви: след като вкара гол от дузпа през първото полувреме, един от фаворитите на сегашния турнир пропусна два пъти след почивката.

След първото полувреме на мача с японците изглеждаше, че германците са пристигнали в Катар за медали, а комбинацията от младост и опит, която притежава техният старши треньор Ханси Флик, изглеждаше оптимална.

Преди почивката германският национален отбор изглеждаше умерено бърз, достатъчно точен и тактически последователен - във всеки случай до такава степен, че да си осигури желания резултат. Натискът върху вратата на японския отбор се увеличаваше постепенно, но стабилно. Отначало Антонио Рюдигер стреля близо до гредата след ъглов удар. След това Йозуа Кимих заби мощно извън наказателното поле, но вратарят Сюичи Гонда отклони заплахата. С общи усилия японците отблъснаха поредната мощна атака, която Илкай Гюндоган се опита да завърши. 

Но половин час след началото на мача се наложи Хонда да събори германския защитник Давид Раум в наказателното си поле, който показваше повишена активност на левия фланг, а Гюндоган откри резултата с плътен удар от дузпа.

През второто полувреме всичко като че ли продължаваше в същия дух. Серж Гнабри пропусна добър шанс да удвои предимството на Германия, като стреля от добра позиция над вратата. В 60-ата минута Гюндоган влезе в наказателното поле, удари близкия ъгъл и попадна в гредата.

Само половин час преди края на мача беше невъзможно да си представим, че главният треньор на японците Хаджиме Мориясу е в състояние напълно да обърне хода на играта чрез своите замени.

Не ставаше и дума за това дори и когато Гонда трябваше да удари топката четири пъти подред по време на една германска атака. По това време старши треньорът на германците Ханси Флик от своя страна вече беше заменил уморения ветеран Томас Мюлер и Гюндоган. И изведнъж японците рязко добавиха резултат, неочаквано обезкуражавайки съперниците, които загубиха шансовете си.

Отначало Джуня Ето и Хироки Сакай едва не се отличиха. А след това голът беше организиран от двама заместващи играчи - Такуми Минамино, чиято стрелба беше прекъсната от вратаря Мануел Нойер, и Рицу Доан от германския "Фрайбург", признат в края на мача за най-добър играч, който играеше почти хокей на финала. 

Но това още не беше всичко, тъй като само осем минути по- късно немците, които така и не се възстановиха от този нокдаун, пропуснаха бърза контраатака, на върха на която се оказа още един герой от Бундеслигата и японския резерв - нападателят на "Бохум" Такума Асано. Именно той използва бавността на почти двуметровия Никлас Зюле, заради който германската отбрана не успя да създаде изкуствено положение извън играта.

Подопечните на Флик се опитваха да се възстановят до последните мигове. В продължението Нойер, знаейки, че няма какво да губи, прекара няколко минути в чуждата половина на терена, опитвайки се да помогне на играчите на полето при изпълнението на корнерите. Но всичките му усилия бяха напразни. Японците спечелиха най-голямата си победа за цялата историята на участието им в Световните футболни първенства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: