Великобритания е в период на „голямото пенсиониране”

Великобритания е в период на „голямото пенсиониране” Снимка: sevencapital.com

След „голямото напускане” в САЩ, икономиката на Обединеното кралство също се изправи пред проблем: опитни и продуктивни работещи над 50 годишна възраст се превъръщат в изчезваща работна сила

Новите „млади” пенсионери са с 300 000 повече годишно,  в сравнение с времето преди пандемията. Разбира се, може би са спестили достатъчно, за да си позволят да се пенсионират по-рано от планираното. Но ако са били отстранени от работа поради здравни, професионални или лични причини, това е проблем за икономиката. 

Най-новото проучване на The Conversation анализира феномена, използвайки официалните данни. Изненадващо, но отливът на „посребрените коси” не е концентриран в най-богатите слоеве на обществото, а се практикува предимно в най-ниския сегмент на групата със средни доходи – тези, които печелят приблизително £ 18,000 до £ 25,000 годишно. 

Оказва се, че типът професия е фактор - сред новите пенсионери най-често са работници от по-ниско платените индустрии и професии, докато високоплатените напускат по-рядко, но все пак ги има.  

Най-засегната е търговията (40% повече пенсионирани), транспортът (30% пенсионери „отгоре”) и производството (25% плюс). "Най-изоставяните” професии са в средния заводски и машиностроителен персонал и професиите от областта на продажбите и обслужването на клиентите, т.е., секторите с неизбежни социални контакти, в които не може да се работи дистанционно. 

Обобщено, посланието е, че бездействието по време на карантините е поставило сериозно въпроса - защо да продължите да работите на сравнително ниско платена работа в засегнат от пандемията сектор, когато може да правите по-приятни неща? 

Planning your retirement in the UK | Expatica
Снимка - expatica.com

Аналитиците на трудовия пазар потвърждават, че вместо да си търсят нова работа или да се преквалифицират, британците над 50 са избрали пенсионирането. Такова дезактивиране не е необичайно след рецесия (както след световната финансова криза през 2007 – 2009), още повече, че намирането на нова работа притеснява и обезсърчава, така че алтернативата с пенсията започва да изглежда по-привлекателна.

Сега обаче армията на трудово неактивните хора над 50-годишна възраст е три пъти по-голяма, отколкото след всяка друга финансова криза, докато преди пандемията броят на пенсионерите във Великобритания намаляваше, тъй като работниците предпочитаха да се пенсионират по-късно, чувствайки се работоспособни. Сегашният безпрецедентен отлив обаче е предизвикателство за икономиката, докато правителството трябва да се справя с общия недостиг на работна ръка, нарастващите разходи за живот и развиващите се ефекти от Brexit. 

Предвид относително ниските им доходи, новите пенсионери вероятно ще се сблъскат с финансови затруднения и ще увеличат натиска върху държавните разходи. Затова правителството трябва да разшири обхвата на стимулиране извън съсловието на работещите с най-ниски доходи, което беше най-подкрепено по време на пандемията. Може би по-високите разходи за живот ще върнат на работа хората над 50, но това би решило само частично проблема с недостига на работна ръка, като ще създаде редица други не по-леки обстоятелства.

Има обаче и друга теория – карантините може би са се оказали привлекателни като свободно време, възможност за контакти със семейство и близки, а след „разхлабването” на мерките - и за осъществяване на стари планове - пътувания, хоби и пр. Все пак нали казват, че 50 са новите 30!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: