Японска фирма ще плаща на служителите си, ако се пенсионират по-рано

Японска фирма ще плаща на служителите си, ако се пенсионират по-рано Снимка: https://pixabay.com/

Холдингът Dentsu реши да плаща на служителите си за предсрочно пенсиониране

Японският рекламен и комуникационен холдинг Dentsu реши да стартира експерименталната програма Life Shift Platform, насочена към насърчаване на по -възрастните служители да се пенсионират, съобщава вестник Mainichi.

Всички японци на възраст над 40 години, които напускат компанията, се насърчават да започнат малък бизнес и да работят като подизпълнители за дъщерното дружество на холдинга New Horizon Collective (NH). В същото време Dentsu ще им плаща фиксиран доход за 10 години, докато бившите служители изпълняват своите проекти. Средно плащанията ще бъдат около 50-60 процента от предишната заплата.

Както обяснява авторът на инициативата и президент на NH Юджи Ямагучи, Япония навлезе в ерата на „100-годишната продължителност на живота“. В същото време той „вижда хора, които в тези променливи времена не намериха наистина подходящо място за себе си и които не можеха да работят с пълна сила“.

В тази връзка той се замислил как неговите съграждани на възраст 60-70 години могат да се възползват максимално от силните си страни, без да бъдат ограничени от възрастта или от рамките на компанията.

В допълнение, такава програма позволява на компанията да пести пари, тъй като при ранно пенсиониране служителите се отказват да получават пълна заплата.

През есента на 2018 г. беше съобщено, че на японските работници ще бъде дадена възможност да отложат пенсионирането от 65 на 70 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: