Около 52% от мъжете в Русия не доживяват до пенсионна възраст

Около 52% от мъжете в Русия не доживяват до пенсионна възраст Снимка: aa.com.tr

В ефира на Rossiya24 руският президент Путин заяви, че руското пенсионно законодателство е „много по-хуманно” от френското.

Цифрите обаче сочат друго, отбелязва The Moscow Times. Средната продължителност на живота на един французин е почти 80 години, докато руските мъже живеят средно 65 години. В тази връзка, експерт от руското министерство на здравеопазването посочи, че около 52% от мъжете в Русия не доживяват до пенсионна възраст.

Възрастовият „скок”, предвиден в новото френско пенсионно законодателство е стъпаловидно повишаване на възрастта с две години в срок до 2030 г., което означава от 62 на 64 години. В същото време, пенсионната реформа в Русия повиши възрастта на пенсиониране с пет години, което припокрива точно средната продължителност на живота на руските мъже, т.е., 65 години.

Различен е и размерът на пенсиите. Средната пенсия във Франция е близо € 1400, а тази в Русия - около € 167.

Това не попречи на Владимир Путин да се впусне в аналитичен монолог, присъединявайки се към позицията на повечето граждани на Франция, че подходът е ”прекалено суров и несправедлив”. В крайна сметка, руският президент завърши „непринудения” си анализ на френската пенсионна система с обобщението, че „различните условия на труд все още изискват различни подходи по отношение на пенсионирането“. На руските (и френските) зрители остава да преценят кои условия на труд и пенсиониране са „по-хуманни”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: