Tesla изтегля всички електрически пикапи CyberTruc

Tesla изтегля всички електрически пикапи CyberTruc Снимка: theins.ru

Според CNN, мярката е предизвикана от нарушена технология при монтажа на педала на газта, което може да доведе до нежелано ускоряване на автомобила и инцидент

Американската администрация за безопасност по пътищата отбелязва, че ако се приложи значителна сила, подложката на педала може да се измести напред и да се забие в тапицерията на кабината, като по този начин блокира педала.

Неприятната опция се дължи на нарушение в процеса на сглобяване на електрическите превозни средства, констатирано в гигафабриката на Tesla в Остин, Тексас. За да се опрости монтирането на капака на педала, като смазка е използван сапун. Това може да предизвика намаляване на сцеплението между материалите на отделните части и да доведе до изместване на подложката на педала.

Изтеглянето засяга 3 878 CyberTrucks, които са произведени между ноември 2023 г. и април 2024 г. По-голямата част от тях се намират в САЩ. Освен това наскоро се появиха съобщения за повреди на волана на CyberTruck. Въпреки че пикапът е гръмко рекламиран като „Прозиведен в САЩ”, оказва се, че често дефектиращият детайл във волана е произведен в Мексико. 

Собственици на марката съобщават също, че каросерията ѝ, за която се твърди, че е от неръждаема стомана, е податлива на ръжда и корозия - особено ако колата често е изложена на дъжд. В случаи на градушка са оказва, че каросерията на CyberTruck не е по-устойчива от тази на другите автомобили.

Има съобщения и за грешки, генерирани от софтуера на автомобила, което блокира управлението му.

По време на представянето на електрическия пикап през ноември 2023 г. Илон Мъск го нарече „защитен при апокалипсис“ и показа във видеоклипове как колата издържа на изстрели от пистолет и автомат. Два дни след презентацията той обяви, че Tesla са получили повече от 200 000 поръчки за CyberTruck. 

Със или без връзка с последните констатирани дефекти на CyberTruck, миналата седмица от Tesla съобщиха, че ще уволнят 14 000 работници, именно от гигафабриката производител на модела в Остин, Тексас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: