Съдебни дела, шоубизнес и футбол: Как Силвио Берлускони промени италианската политика

Съдебни дела, шоубизнес и футбол: Как Силвио Берлускони промени италианската политика Снимка: imdb.com

Харизма, способност да останеш публичен и да създаваш събития, заслужаващи новини...

Силвио Берлускони вкара триковете и методите на шоубизнеса в голямата италианска политика, превръщайки се едва ли не в най-противоречивата и скандална фигура.

Той е роден в обикновено семейство в Милано. Започва като предприемач в областта на недвижимите имоти, но става медиен магнат и по-късно политик.

Името му не слиза от първите страници на вестниците цели 30 години. През всичките тези години той заемаше видно място в политическите среди на страната. Той печели три пъти общи избори и променя политическия курс на Италия.

Успех, който беше помрачен от много скандали...

Астрономически брой дела

36 пъти Берлускони се явява пред съда. Абсолютен рекорд за премиер  на Италия. Срещу него често бяха повдигани сериозни обвинения: подкупи, корупция, използване на услугите на малолетни проститутки, връзки с мафията.

Единствената му окончателна присъда обаче идва през 2013 г. за укриване на данъци. Загубва поста парламентарист и почетното звание „Кавалер“ (от италиански. cavaliere del lavoro – джентълмен на труда). Той нарече обвиненията срещу него политизирани.

Forza Italia и първа изборна победа

Берлускони спечели първите си избори през 1994 г., само четири месеца след като основа своята Forza Italia! Това беше двойна победа: той разби популярната и по-голяма лявоцентристка коалиция и в същото време успя да съживи десноцентристкия лагер след корупционен скандал от 1992 г., който почти го унищожи.

Революция в политическата комуникация

Харизмата, способността да се държи публично и да създава новини - тези качества помогнаха на Берлускони да успее.

Като медиен магнат той знаеше от първа ръка всичко за телевизията. Неговите кампании под лозунгите „Аз съм на терена" или „Любовта винаги побеждава омразата и завистта" напомняха на риалити шоу. Той не се поколеба да използва медийната си империя за политическа пропаганда. Това винаги провокираше призиви за по-твърд конфликт на медийните закони, на които обаче нито едно правителство – нито ляво, нито дясно – всъщност не обърна внимание.

Персонализиране на политиката

Преди възхода на Берлускони политическото пространство на Италия беше разделено между католици и комунисти. После – между тези, които са за Берлускони, и тези, които са против Берлускони. Един от официалните химни на партията му е „Meno male che Silvio C'e“, което в превод означава „Слава Богу, че имаме Силвио.“ Партията му се идентифицира с него и само с него. Той никога не е назначавал наследник и е трудно да си представим бъдещето на Forza Italia без нейния основател.

Премиер "от разговор до разговор"

2001-2006 гг. Берлускони е единственият премиер в историята на републиката, който е на власт пет последователни години, до реалното изтичане на мандата му. Той обаче не успя да получи втори мандат: през 2006 г.   загуби изборите от основния си съперник Романо Проди.

Берлускони успя в изключително трудната задача да обедини сепаратистката Лига на Севера и „лоялисткия“ Национален алианс (сега Братята на Италия). Тези две партии днес са съюзници в правителството на Джорджа Мелони. Като се има предвид нестабилността на ситуацията в италианската политика, този съюз може да се нарече силен и траен.

ФК "Милан" и десетки трофеи

Берлускони възроди не само своя политически лагер, но и своя футболен отбор. С идването му в "Милан", който преди това заемаше предимно долните редове в класирането на националния шампионат, спечели Шампионската лига пет пъти. У дома в Италия Силвио Берлускони е натрупал повече титли от всеки друг собственик на футболен клуб.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: