Илон Мъск уволнява 14 000 души от Tesla

Илон Мъск уволнява 14 000 души от Tesla Снимка: businessinsider.com

Според Bloomberg това са 10% от служителите на електромобилния гигант

Като причини милиардерът посочва необходимостта от намаляване на разходите, както и съращаването на позиции, чиито дейности се дублират. Новината, че двама старши вицепрезиденти вече са подали оставка, потвърдиха пред журналисти самите потърпевши: това са вицепрезидентът по публична политика и бизнес развитие и колегата му, отговарящ за силовите ресурси и енергията. 

Съкращенията и оставките идват след като поръчките за пикапа-чудо Cybertruck не оправдаха очакванията. През първото тримесечие на 2024 г. са продадени 386 000 електромобила Cybertrucks, а са произведени над 430 000. Спадът в продажбите, според обясненията на Tesla, се дължи на кризата с доставките заради атаките на хутите срещу товарни кораби в Червено море, плюс палежа в берлинската гигафабрика през март, който германските власти още разследват. 

През ноември 2022 г. когато купи Twitter за $ 44 милиарда, Илон Мъск също уволни 4 000 специалисти, т.е., половината служители в социалната платфопма. Аргументите на новия тогава собственик отново бяха намаляване на разходите, тъй като е купил бизнеса твърде скъпо. 

„За съжаление, компанията няма избор, тъй като губи повече от 4 милиона долара на ден ден“, написа Мъск в Twitter за съкращенията, отбелязвайки, че на всеки уволнен са предложени три месеца обезщетение, което е с 50% повече от това, което изисква закона.

Все още не се знае дали и какъв „бонус” обещава сега на съкращаваните служители собственикът на Tesla (освен уволнението)…

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: