Застрашена ли е продоволствената сигурност на ЕС

Застрашена ли е продоволствената сигурност на ЕС Снимка: socialistsanddemocrats.eu

Домакинствата в цял свят усещат поскъпването на ежедневни хранителни продукти като пшеница, растителни масла и захар.

Русия и Украйна осигуряват 29% от световния износ на пшеница, 19% от износа на царевица и 78% от износа на слънчогледово олио – производства, които поне в Украйна войната наруши. Организацията на ООН по храните и земеделието (FAO) подчерта, че през март глобалният индекс на цените на храните е достигнал най-високите си нива от 1990 г. насам.

В рамките на Европейския съюз цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 3,5% през януари и още 4,1% през февруари. Експерти от екологичната организация BirdLife обаче смятат, че „Реалната заплаха за продоволствената сигурност е в бедните страни, особено в тези, които зависят  много от вноса от Украйна, като Близкия изток и Северна Африка. В Европа проблемът по-скоро е инфлацията“.

На Украйна се падат 36% от вноса на зърнени култури в Европейския съюз и 16% от маслодайните култури. От своя страна през 2021 г. ЕС е изнесъл за Украйна селскостопански хранителни продукти на стойност над € 3 милиарда. 

Според Европейската комисия Евросъюзът може лесно да преодолее възможна продоволствена нестабилност, причинена от войната в Украйна. „ЕС е до голяма степен се самозадоволява с храна, плюс че има огромен излишък от селскостопанска продукция, така че единният евопейски пазар отново ще докаже способността си да поема шокове“, се казва в доклад на комисията от началото на април, който предвижда мерки за подпомагане на фермерите в ЕС особено в производство на зърнени култури и маслодайни растения.

Санкциите срещу Русия вдигнаха рязко и цените на изкуствените торове и фермерите в Гърция и Франция вече проведоха демонстрации с искане ЕС да ги подкрепи финансово и в тази посока. Анализатори обаче припомнят, че цените на торовете, енергията и труда тръгнаха нагоре още преди нахлуването на Русия в Украйна и европейските помощи в селскостопанския сектор би трябвало да се насочват гъвкаво, за да покрият това. 

Въпреки предвижданията, че ЕС лесно ще се справи с възможна нестабилност в хранителния сектор, европейските експерти подчертават, че войната на Русия в Украйна всъщност разкри проблемите на европейската селскостопанска система - тежка зависимост от изкопаеми горива в земеделието, прекалена употреба на изкуствени торове вместо агроекологични практики, както и отглеждане на монокултури в промишлени мащаби, за сметка на биоразнообразното земеделие. 

Това означава, че европейското селско стопанство се нуждае от преустройство, но за това е необходима политическа воля и работа в държавите-ченки на ЕС. Независимо от европейското сътрудничество, всяка страна трябва да гарантира ефективността на своя план за готовност да осигури прехраната на населението си при всякакви кризи – било то политически, военни или дори природни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: