Горчивият мед от Сардиния е известен повече от 2000 години

Горчивият мед от Сардиния е известен повече от 2000 години Снимка: bottega.agricura.it

Популярното на италианския остров лакомство се смята за задължителна част от менюто на местните столетници

Пчелите го събират в краткия период на есенния цъфтеж на разпространеното в Сардиния ягодово дърво – голям вечнозелен планински храст, наричан тук „корбезоло“. Странният пчелен продукт се споменава още преди 2000 години – легендата разказва, че съдейки гражданин на древния Рим, философът Цицерон казал: „Всичко, което идва от Сардиния е лошо, дори медът им е горчив“.

Но на острова на столетниците, както често наричат Сардиния, медът от ягодово дърво от векове се използва като средство за добър сън, при кашлица и стомашно разстройство. Едно международно проучване от 2019 г. прибави нова слава за уникалния продукт: учени от университета в Марше, Италия и техни колеги от университета в Гранада, Испания, публикуваха заключенията си в Journal of Functional Foods, според които в лабораторни условия медът от Сардиния забавя растежа на раковите клетки при рак на дебелото черво – една от най-разпространените форми на коварното заболяване. 

Според легенда, разказана от прочутия древноримски писател Овидий в произведението му „Книга на дните“, древноримската богиня на здравето Деа Карна е спасила новородено дете, като почукала на вратата на дома му с клонка от ягодово дърво. Че жителите на Сардиния ценят високо горчивия мед като лек за всичко, сочи и една средновековна съдебна мярка - кражбата на пчелни кошери се наказвала с големи глоби и дори с отрязване на ухото на крадеца. 

Ягодовото дърво расте в диво състояние в Средиземноморския басейн, Западна Европа и дори в Ирландия, въпреки че Сардиния държи рекорда по производство на мед от „корбезоло“. Плодовете му зреят бавно, преминавайки през жълта и оранжева окраска, докато стигнат до интензивен червен цвят. 

Белите камбанки, с които дървото се окичва в периода на цъфтеж от октомври до декември, съдържат наполовина по-малко нектар от други медоносни растения и пчелите ряботят двойно повече, за да го съберат, но нищо не може да ги спре – въпреки неблагоприятния сезон, типичен с вятър, дъждове и слани, пчелите със завидно и необяснимо упорство излизат в лошото време, за да напълнят кошерите с ценния природен продукт.  Може би затова и горчивият мед от Сардиния се цени много и трудно се намира извън острова. Едно бурканче от 250 г  със здравословния еликсир се продава за около € 12 - €14.

Различните местни производители на мед на Сардиния се състезават помежду си точно като производителите на вино в другите райони на Италия. Сложният вкусов спектър на сардинския горчив мед се оценява от специализирани медни сомелиери – специалност, за която желаещите да я придобият се обучават в Болоня, където се поддържа и Национален регистър на експертите по вкусов анализ на мед. 

Според най-вдъхновените медни сомелиери, освен горчивината, медът от ягодово дърво се отличава с остри акценти на балсамов оцет, борова смола, ликьор, кожа, сладък корен и кафе, плюс дълъг после вкус на опушено. Наситено кехлибарен, при кристализиране медът от Сардиния придобива светлокафяв оттенък и на острова често подслаждат – или по-скоро вгорчават – кафето с него, за да подчертаят горчивината на горещата напитка. 

Медът на Сардиния се сервира и като гарнитура към местни десерти и отлежали сирена, полят с прочути местни бели и червени вина – един богат букет, събрал цялата гама вкусове и аромати на дивата природа на Сардиния. Нейният горчив мед присъства дори в италианската поезия от ХХ век, като в един от стиховете си известният поет Джовани Пасколи сравнява италианското знаме с цветовете на сардинското корбезоло – вечнозелените листа, белите цветове и ярко червените плодове. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: