Нова храна от бъдещето – шишчета от медуза

Нова храна от бъдещето – шишчета от медуза Снимка: kindredkitchen.cа

В Югоизточна Азия отдавна се наслаждават на вкусните хрупкави медузи, но в последното десетилетие Тайланд преживява истински бум в търсенето им на хранителния пазар.

Там наричат тези морски създания един от продуктите на бъдещето. Не на последно място и заради прогресивно намаляващия улов на риба в тези региони, пише Euronews.

Една от най-големите медузопреработвателни фабрики в кралството ежедневно произвежда по три тона продукти от медуза – изнасят ги не само в съседните страни, но и в САЩ. Медузите първо щателно се почистват от замърсители, пясък и късчета пластмаса. След това пипалата се отделят за прясна консумация, а главата и „шапката” се сушат или мариноват.

В тайландските ресторанти са готови да ви приготвят от медуза всичко, което поискате – фрикадели, салата, юфка. Пипалата са най-добри за мини-шишчета. Има и медуза-карамел, и сладолед от медуза. „Прекрасно е – нежна, гъвкава текстура. Често ги ям. А когато си поръчам юфка, винаги искам да ми сложат допълнително медуза”, казва една клиентка в ресторант в Тайланд. 

Медузите се готвят лесно: сушените или маринованите трябва да се накиснат в студена вода, а след това да се кипнат за по-малко от минута. Може и повече, но тогава няма да останат така приятно хрупкави, както ги обичат ценителите.

Разбира се, не всички медузи стават за ядене. Освен това, нямат силно изразен вкус и лесно поемат вкусовите характеристики на продуктите, с които ги готвят. Затова пък съдържат много протеини и въглехидрати. Тъй като филтрират океанската вода, в тъканите им се утаяват както много полезни микроелементи, така и някои вредни – замърсяването на океаните влияе на всичко, така че ако търсите да си купите медуза, проверете дали уловът е от чисти води. 

В Нова Зеландия медузите също навлязоха в ресторантите преди няколко години, макар че първоначалните съображения на „кивитата” били да овладеят по някакъв начин масивните пасажи медузи, превземащи плажовете им. Пробивът прави известен новозеландски гурме-готвач, който вече е разработил над 150 рецепти, между които разнообразни омлети с медуза, както и съчетания на месото от морското мекотело с любими традиционни храни като херинга, свинско и пилешко. 

Но и новозеландците, и тайландците едва ли могат да надминат по разнообразие китайските рецепти с медуза, които са неизброими. Сравнително новият деликатес не е избегнал и вниманието на суровоядците, които комбинират свежи пипала от медуза в различни салати – с манго, киви, манголд и др. Какво пък – може би е по-приемлива алтернатива от насекомите...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: