Сблъсък на политиката с храната

Сблъсък на политиката с храната Снимка: pixabay.com

Испанското правителство с противоречиви нагласи по отношение на хранителните препоръки

Испанският министър по въпросите на потреблението Алберто Гарзон е в спор с членове на собственото си коалиционно правителство, след като тази седмица стартира кампанията „По-малко месо, по-дълъг живот”, която насърчава испанците да ядат по-малко месо, съобщава BBC.

„Яденето на прекалено много месо е вредно за нашето здраве и за планетата”, казва министър Гарзон във видеоклип в Twitter.

Но някои министри от кабинета преглъщат трудно препоръката му. Според министъра на земеделието, риболова и храните Луис Планас кампанията е „жалка” и „несправедлива” спрямо испанската месна индустрия, която има основен принос в икономиката на страната. 

Подобни възгледи съдържа и отворено писмо до министър Гарзон, което му изпратиха шест асоциации на месопроизводители. Те обвиняват министъра в клевета към един сектор, който осигурява 2,5 милиона работни места и износ на стойност почти € 9 милиарда.

Тази критика амбицира министър Гарзон да използва държавната телевизия, за да защити кампанията и да изясни посланието си. Той обясни, че идеята не е испанците да спрат да ядат месо. Кампанията по-скоро ги призовава да следват указанията на испанския регулатор на храните, тъй като в момента средният испанец яде повече от 1 кг месо на седмица, а препоръчителният седмичен прием на регулатора свежда порциона на 200 до 500 грама месо. 

Подобна е препоръката и на Световната здравна организация (СЗО), според която много национални здравни власти вече съветват хората да ограничат приема на червено месо и преработени месни продукти, които се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и други болести. Но за много хора по света месото остава предпочитана храна по културни, икономически и лични причини.

Въпросът за оспорваната в Испания кампания придоби и международни измерения. По време на дипломатическото си пътуване до Литва вчера испанският премиер Педро Санчес беше попитан за отношението му към призива „По-малко месо, по-дълъг живот” и той, изглежда, взе страната на месоядните, след като определи страстта си към стековете като „непобедима”.

Този на пръв поглед здравно-хранителен спор разкрива политическите различия между партиите в управляващата коалиция в Испания. Министър-председателят Санчес и министърът на земеделието Луис Планас са представители на Социалистическата партия, която има силна подкрепа в някои селски райони и сред традиционните избиратели от испанската трудова класа. Министър Гарзон (потреблението) е от лявата партия Унидас Подемос, чийто електорат са по-младите ляво настроени избиратели, най-вече в градовете.

Да се пости или да не се пости е спорен въпрос и в съседна Франция, където правителството разкритикува кмета на Лион, че е премахнал месото от вечерята в училищата. Изглежда, че борбата за здравословно хранене тепърва ще се сблъсква с интересите на хранителната промишленост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: