Производството на храни у нас създава 17% от добавената стойност в индустрията

Производството на храни у нас създава 17% от добавената стойност в индустрията Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

„Ел Би Булгарикум“ презентира нова концепция за един от ключовите продукти на фирмата

Производството на храни и напитки в България отбелязва траен растеж през последните години и създава 17% от добавената стойност в индустрията. Това обяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова при официалното откриване на международните специализирани изложения "Месомания", "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд&Дринк" и "Wine&Spirits Show". Те ще продължат до 11 ноември в Интер Експо Център В София.

Щонова съобщи още, че хранително-вкусовата промишленост има и голям потенциал за създаване на работни места, привличане на инвестиции, насърчаване на малките и средните предприятия.

„Това е една традиционна за България промишленост и предприятията в нея допринасят за икономическото и социалното развитие на всеки един район от страната", допълни тя. Щонова информира и че към момента в бранша работят над 6000 фирми и 80 000 души. Тя обясни и че голяма част от предприятията в сектора са експортно ориентирани. „Възстановяването на стари пазари и заемането на нови има жизненоважна роля за бранша“, каза още Ирина Щонова.

По време на изложението зам.-министърът на икономиката и индустрията посети щанда на държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“. Щонова разговаря с изпълнителния директор Ивайло Лилов и служители на предприятието. Те презентираха, че един от ключовите продукти на фирмата, LB VIT, вече се произвежда с нова концепция - в по-удобна за потребителите разфасовка. „Ел Би Булгарикум“ е едно от дружествата в Държавната консолидационна компания, чийто принципал е Министерството на икономиката и индустрията.

На откриването на международните специализирани изложения от хранително-вкусовата промишленост в Интер Експо Център присъстваха и посланиците на САЩ и Италия - Кенет Мартен и Джузепина Дзара, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, председатели на браншови организации и други.

В изложенията участват над 400 български и чуждестранни фирми от целия хранително-вкусов сектор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: