Без електрически скутери по улиците на Париж

Без електрически скутери по улиците на Париж Снимка: france24.com

Градът не поднови договора с наемодателите им, който изтича на 1 септември

До решението се стигна след референдум, проведен през април от парижкото кметство, по инициатива на кмета - социалистката Ан Идалго, припомня Le Figaro. Гражданите и гостите на френската столица пътуват средно по 100 000 пъти на ден с електрически скутери, причинявайки транспортен хаос, което беше и причината над 90% от парижани да гласуват за премахването им. 

Трите компании Dott, Lime и Tier, предоставящи Е-скутери под наем в Париж, вече започнаха да прибират на ден по около 450 до 750 от своите возила, за да може до 1 септември всички 15 000 скутера да изчезнат от парижките улици. След като минат профилактика и поддръжка, наемодателите им възнамеряват да ги предлагат в други френски градове, както и в чужбина, включително Германия, Полша, Белгия, Италия и Израел.

За Париж компаниите планират да се възползват от все по-голямото търсене на друг съвременен индивидуален транспорт, като предложат под наем хиляди електрически велосипеди. Здравословната „зелена” алтернатива за придвижване се радва на голям интерес сред парижани и като транспорт, и като спорт, вместо „пасивното” возене с електрическите тротинетки.

В повечето страни, където се предлагат Е-скутери, възникват дебати за ползването им, въпреки въведените правила, включително ограничение на скоростта до около 25 – 30 км/ч. На много места изрично е забранена и една популярна у нас практика – един скутер да „вози” двама души. По спецификации на производителите, Е-скутерите са персонални устройства, проектирани и изработени като управление и издържливост за един човек. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: