По време на реставрацията на Нотр Дам откриха отлично запазени гробници от XIV век

По време на реставрацията на Нотр Дам откриха отлично запазени гробници от XIV век Снимка: Стоп кадър YouTube

Реставрационните работи на пострадалия в огъня шедьовър на парижката архитектура не минават без интересни открития

Погребения със "забележително научно качество" са открити по време на подготвителните работи по възстановяване на шпила на древната катедрала в центъра на катедралата Нотр Дам, където трансептът пресича главния кораб. 

Това съобщава френското Министерство на културата.

Сред погребенията реставраторите откриват оловен саркофаг във формата на човешки силует. Експертите смятат, че този ковчег е бил изработен за високопоставен сановник през 1300-те години - столетие след построяването на катедралата.

Освен гробниците, под пода на катедралата са открити елементи от изрисувани скулптури, идентифицирани като части от оригиналната преграда от ХІІІ век - архитектурен елемент, който отделял олтара от кораба. В православните храмове тази функция се изпълнява от иконостаса .

Изследователите използват мини-ендоскопска камера, за да надникнат вътре в саркофага, който е бил деформиран под тежестта на земята и скалите.

"Успяхме да различим парчета плат, коса и най-вече възглавница от листа на темето на главата - добре известен пример за погребение на религиозни водачи. Фактът, че тези растителни елементи все още се намират вътре означава, че тялото се е запазило много добре", казва Кристоф Бение, водещ археолог на разкопките.

По думите на изследователите, откриването на саркофага ще помогне да се подобрят знанията ни за погребалните практики през Средновековието.

Откритието е направено по времето, когато ремонтните екипи се подготвят за инсталиране на огромни скелета за възстановяване на шпила. Те трябвало да проверят стабилността и устойчивостта на основата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: