Руската икономика може да загуби 2 млн. работни места до края на годината

Руската икономика може да загуби 2 млн. работни места до края на годината Снимка: РИА «Новости»

Намаляването на броя на работните места ще бъде главно в онези отрасли, които зависят от вносните компоненти

Броят на работните места в руската икономика до края на 2022 г. може да намалее с 2 милиона, пише "Комерсант", позовавайки се на прогнозата на Центъра за стратегически разработки (ЦСР).

ЦСР посочва, че намаляването на броя на работните места ще бъде главно в онези отрасли, които зависят от вносните компоненти. Става въпрос за автомобилната промишленост, битовата техника, металургията, торовете, строителството, стоките за развлечение, микроелектрониката и други отрасли.

Анализаторите са изчислили, че в дългосрочна перспектива руската заетост може да очаква структурно трансформиране. С намаляването на броя на работните места в някои области, ще се появи нужда от други. Все още обаче не е известно до каква степен "мигриращите" служители ще трябва да актуализират професионалните си умения.

Експертите отбелязват, че дори при преструктуриране на руския пазар на труда положението на чуждестранната работна сила няма да се промени. Като се вземат предвид колебанията в курса на рублата, заплатите на мигрантите в Русия са по-високи от средните доходи в родните им страни. Освен това, те нямат проблеми с прехвърлянето на приходите си в чужбина. Затва все още не се очаква отлив на чуждестранни работници.

На 26 март Институтът за изследвания и експертиза ВЕБ.РФ изчисли, че през 2022 г., на фона на санкциите, наложени срещу Русия, нивото на безработица в страната ще се увеличи до 6,2%, докато реалните разполагаеми доходи на населението ще намалеят с 12%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: