Доколко ефективно е да се произвежда кислород на Марс и Луната

Доколко ефективно е да се произвежда кислород на Марс и Луната Снимка: ferra.ru

И може ли този момент да бъде подобрен по някакъв начин

Учени от Великобритания проведоха изследване, което показа доколко е ефективно да се произвежда кислород в условията на понижена гравитация на Луната и Марс.

За това съобщава изданието Nature Communications.

Става въпрос за технология за получаване на кислород чрез електролиза. Поне на теория, при ниска гравитация мехурчета газ могат да останат по-дълго време на повърхността на електрода и да създадат резистивен слой. Това от своя страна може значително да намали ефективността на производството на кислород.

Но експериментите, проведени от специалисти показват, че електрохимичната клетка ще произвежда кислород с 11% по-малко на Луната и с 6% по-малко на Марс. В този случай се предлага да се компенсира намалената ефективност чрез увеличаване на работния потенциал на електродите.

"Необходимата допълнителна мощност беше по-скромна и съставляваше около 1%. Тези стойности се отнасят само до една малка изпитателна камера, но показват, че намаляването на ефективността в условията на ниска гравитация трябва да се вземе предвид при изчисляване на необходимата мощност или количеството на произведения кислород за системата, работеща на Луната или Марс", казва водещият инженер на проекта Гюнтер Джаст.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: