Шест най-страшни предсказания за екологията и бъдещето на нашата планета

Шест най-страшни предсказания за екологията и бъдещето на нашата планета Снимка: Ahmed Adly / Unsplash

Заради изменението на климата под заплаха са биоразнообразието, селското стопанство и инфраструктурата

Изменението на климата представлява истинска опасност за човечеството. Под заплаха са биоразнообразието, селското стопанство и инфраструктурата. ООН предупреждава: ако температурите се повишат с 2-3°C до 2100 г., океаните ще наводнят крайбрежните градове и островните държави. Американският автор Дейвид Уолъс-Уелс е събрал най-плашещите хипотетични последици от глобалното затопляне.

Смъртоносна жега

Хората, както и всички бозайници, са топлинни двигатели, обаче за поддържане на работоспособността телата ни понякога се нуждаят от охлаждане. За това температурата на въздуха трябва да бъде достатъчно ниска. При повишаване на средната температура със 7°C, по-голяма част от териториите около екватора ще стане опасна за хората. Ситуацията в тропиците ще се усложни дори само поради факта, че влажността на въздуха там често надвишава 90%. Просто придвижването в такива условия при 40°C може да доведе до летален изход. При повишаване на температурата с 11°C, половината от населението на Земята ще загине.

Световен глад

Главно правило при отглеждането на основните зърнени култури е, че при повишаване на температурата с 1°C, добивът се намалява с 10%. Според други оценки спадът може да достигне 15-17%. До голяма степен това се дължи на влошаване качеството на почвата. Валежите са трудни за прогнозиране и изчисляване, но в едно предсказанията се доближават напълно: ако до 2080 г. не успеем да забавим темпа на изменение на климата, безпрецедентна суша ще порази Южна Европа, Близкия изток, части от Австралия и Китай. 

Ледена чума

Ледът изпълнява ролята на многовековен сейф. Например, трупът на "ледения човек" Еци е пролежал в Алпите в продължение на 5 хиляди години и е запазил ДНК, която учените дешифрират през 2011 година. В арктическата замръзналост могат да се съхраняват болести, които не са съществували в земната атмосфера в продължение на милиони години. Ако ледът започне да се топи, те ще излязат навън. А имунната система на човека няма да може да се справи с тях.

Отровен въздух

Сега в атмосферата на Земята се съдържа около 0,03-0,045 ‰  въглероден диоксид. Ако нищо не се промени, показателят може да достигне 0,1 ‰ до края на века. При такава концентрация умствените способности на човека намаляват с 21%. Освен това, при глобалното затопляне съдържанието на озон в атмосферата се увеличава. За сметка на това до 2090 г. повече от 2 милиарда души ще дишат въздух, който не отговаря на стандартите за безопасност на СЗО. Това ще има вредни последици за възрастните и може да бъде летално за децата. Освен това, ако бременна жена диша такъв въздух, това увеличава шансовете за развитие на аутизъм у детето й.

Наводняване на територии

Глобалното затопляне ще доведе до повишаване нивото на Световния океан с 1-3 метра до края на века. Една трета от най-големите градове в света са разположени на крайбрежието, а 600 милиона души живеят в рамките на 10 метра над морското равнище. Тази територия ще започне постепенно да се запълва с вода.

Отровени океани

Постепенно произтича "окисляване на океана" - намаляване на показателя рН заради човешката дейност. Поради това повече от 25% от морските животни и риби могат да загинат, което ще доведе до прекъсване на доставките на храна за 500 милиона души, чието препитание до голяма степен зависи от Световния океан.

Всички тези сценарии са само предположения за това как в най-лошия случай може да изглежда изменението на климата в бъдеще. Глобалното затопляне обаче оказва негативно влияние върху живота ни още сега.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: