Глобалното затопляне заплашва мегаполисите с наводнения

Глобалното затопляне заплашва мегаполисите с наводнения Снимка: https://pixabay.com/

Ново изследване прогнозира разпространението на урагани и тайфуни в районите в средните ширини на планетата поради глобалното затопляне

 Градове като Ню Йорк, Пекин, Шанхай, Бостън и Токио могат да бъдат застрашени от екстремни метеорологични условия.

Циклоните сега са предимно ограничени до тропическите региони на север и юг от екватора, но ново изследване от Йейлския университет показа, че те могат да мигрират по-нататък. Това е така, защото планетата се затопля поради антропогенни емисии на парникови газове.

Субтропичната буря Алфа и ураганът Анри, които удариха съответно Португалия и Кънектикът, бяха предвестници на новите бури, считат учените.

Ураганите в средните ширини са важен, подценен риск от изменението на климата. Това проучване прогнозира, че тропическите циклони от 21-ви век вероятно ще се появят в по-широк диапазон от географски ширини, отколкото през последните 3 милиона години“, казва авторът на изследването Джошуа Студхолм.

Въпреки че увеличаването на броя на тропическите циклони обикновено се свързва с изменението на климата, остава неясно колко чувствителни са тези циклони към промените в средната температура на планетата. Изследователите отбелязват, че със затоплянето на климата температурната разлика между екватора и полюсите също ще намалява. Това може да причини тропически циклони в средните ширини.

https://newsconcerns.com/new-york-and-boston-two-major-cities-to-be-hit-by-devastating-hurricanes-under-new-climate-projections/

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: