Драматична седмица преживява руската рубла

Драматична седмица преживява руската рубла Снимка: cryptovibes.com

В следобеда на „черния понеделник” руската валута се срина с 2,3% спрямо щатския долар, при търговия в един момент на 79.3 рубли за долар.

Това беше най-слабото ѝ ниво от 14 месеца, така че Руската централна банка бе принудена да се намеси, за да предотврати по-нататъшен срив, посочва themoscowtimes.com. 

„Банката на Русия реши да не купува чуждестранна валута на вътрешния пазар от 15:00 ч. московско време на 24 януари. Това решение беше взето, за да се намали нестабилността на финансовите пазари“, се казва в изявление на регулатора.

В отговор на съобщението, рублата веднага компенсира донякъде отстъплението, търгувайки се в сряда за 78.68 рубли за долар. Банката не посочи график за възобновяване на покупките на чуждестранна валута, като заявяви, че ще се ръководи от „ситуацията на финансовите пазари“.

Руската централна банка обикновено купува чуждестранна валута, използвайки приходите от износа на руски петрол и газ. Това така наречено „фискално правило“ е предназначено да намали волатилността на валутата в отговор на колебанията в стойността на глобалните стоки – слабост, която засилва икономическия натиск в периоди на сътресения. 

Правилото задължава Русия да конвертира парите от продажбите на петрол в чуждестранна валута, като продава рубли, когато световните цени на петрола са над референтното ниво от около $ 44 за барел. 

В момента петролът се търгува на около $ 88 за барел, което означава, че Централната банка е продавала значителни суми рубли през последните дни - с риск да засили натиска върху руската валута, подклаждан от опасенията за руска инвазия в Украйна, казват анализатори. 

В един момент в понеделник и Руският фондов пазар падна с 10%, загубвайки вече една трета от стойността си, считано от края на октомври, когато Русия започна да трупа войски на границата с Украйна. Според пазарни данни, от 1 януари до сега руските компании са загубили общо над $ 160 милиарда.

Търговците също масово се отказаха от руската валута преди съобщението на Централната банка, опасявайки се, че всяка руска агресия може да доведе до тежки санкции срещу руската икономика и да постави рублата под още по-голям натиск.

„Негативната геополитическа ситуация, която заплашва да се влоши, оказва натиск върху активите на рублата. Само надеждно и стабилно подобрение може да предотврати по-нататъшно отслабване на руската валута“, смята анализаторът на BCS Investments Дмитрий Бабин.

За разпродажбата на руски активи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини „глобалния песимизъм“ и каза, че цените на акциите ще се върнат обратно, след като НАТО се откаже от враждебния си подход към Русия. Той не посочи как това ще се отрази благотворно на руската икономика и на над 10-процентната инфлация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: