Настъпва край на ерата на свободните пари

Настъпва край на ерата на свободните пари Снимка: https://pixabay.com/

Deutsche Bank прогнозира края на ерата на свободните пари като една от основните тенденции на 2022 г.

Анализаторите на Deutsche Bank изброиха основните тенденции, които ще повлияят на макроикономиката през следващата година.

Експертите предричат ​​края на ерата на свободните пари на фондовите пазари. Друга тенденция на новата година е появата на цифрови валути на централните банки. Третото нещо, на което обръщат внимание, е излишъкът от наличности на стоки.

Експертите прогнозират, че през 2022 г. световната икономика няма да се сблъска със стагфлация. Стратезите на Deutsche Bank смятат, че зараждащата се тенденция може да бъде описана с термина  гроуфлация (growthflation), когато високите темпове на растеж се комбинират с висока инфлация.

От друга страна, според доклада на банката, така наречените хеликоптерни пари ще подкрепят покачването на цените: средства, насочени към подкрепа на населението по време на пандемията от COVID-19.

Въпреки това, според тях, като цяло, въпреки появата на нов омикронен щам, борбата с COVID-19 ще бъде успешна. Експертите посочват повишената наличност на ваксини и появата на лекарства, които могат директно да се борят с коронавируса.

Deutsche Bank очаква бързо възстановяване на пазара на труда, чийто темп на растеж анализаторите наричат ​​хиперзвуков.  

Ако говорим за външна политика, основната тема на дискусията през следващата година ще бъде проблемът с милитаризацията на космическото пространство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: