Какви са перспективите пред Русия през 2022 г.

Какви са перспективите пред Русия през 2022 г. Снимка: ranepa.ru

Експертите прогнозират икономическа стагнация и още репресии над политическите опоненти и независимите медии три десетилетия след разпадането на СССР.

След отминалата година, в която радикалната „несистемна“ опозиция около Алексей Навални беше почти унищожена, а множество независими медии бяха обявени за „чужди агенти“, Русия предприе бърз и необратим авторитарен завой, констатират пред The ​​MoscowTimes руски политически анализатори. 

Според мозъчния тръст „Карнеги център“ в Москва „Режимът ще остане авторитарен и ще продължи да унищожава гражданското общество“

„Ще видим по-нататъшно затягане на законите, ще има повече политически преследвания и още нежелани организации ще бъдат обявянаи за чужди агенти”, прогнозират от политическата консултантска компания R.Politik.

Движението около Алексей Навални, което беше доминираща опозиционна сила, е разбито, лидерите му са в затвора или в изгнание. Структурите на гражданското общество в Русия са почти разрушени, така че службите за сигурност вероятно ще търсят нови опоненти, смятат анализаторите. 

Една от очевидните цели са чуждестранните IТ-гиганти Google, Apple, Facebook, Twitter и TikTok, които руските власти принудиха да не споменават схемата за тактическо гласуване на Алексей Навални преди изборите за Държавната Дума през септември. Сега властите вероятно подготвят почвата за нов натиск, за да осъществят плановете на Кремъл за контрол върху руското интернет пространство – т.нар. „суверенен руски интернет“. И първите стъпки вече са факт. Още през декември „Газпром” изкупи руския конкурент на Facebook Vkontakte и вече сменя водещи фигури в него.

Друг кандидат за репресии вероятно ще бъде Руската комунистическа партия (КПРФ), втора сила в парламента. Тя предизвика широко недоволство от управлението на „Единна Русия” и се представи силно на изборите за Думата. Ответният удар дойде още когато членове на КПРФ призоваха за протести срещу предполагаеми изборни фалшификации в полза на "Единна Русия". Шефът на Московската организация на КПРФ Валери Рашкин и лидер на радикалното крило на партията, който настояваше за сътрудничество с движението на Навални, беше арестуван през октомври по обвинения в бракониерство. Вече е лишен от депутатски имунитет, чака го наказателно преследване и вероятно ще загуби мястото си в Държавната дума. Кремъл вероятно ще притисне КПРФ да се отърве от радикалните си членове и депутати. 

Анализаторите са единодушни, че големи протести срещу политиката на Кремъл са малко вероятни през 2022 г. След като уличните демонстрации през миналата годината бяха разпръснати с масови арести и в много случаи с брутално насилие, рисковете от участие в протести срещу Путин станаха твърде високи.

Експертите са единодушни, че властите отново ще се заиграят с пандемията, за да оправдаят криминализирането на уличните протести срещу ковид-мерките, подсилени от ширещото се недоволство, понижаването на жизнения стандарт, нарастващата инфлация и екологичните проблеми. Твърде вероятно е Кремъл отново да предвиди помощи за определени кръгове, като офицери и пенсионери, което ще задълбочи инфлацията и ще настрои негативно част от обществото. Експертите предричат, че за държавата ще става все по-трудно да купува лоялността на населението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: